Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladfondant med karamelliserade päron och färskostkräm

19 okt, 2015
AvCassandra Lindblom
Chokladfondant med karamelliserade päron och färskostkräm. Tänk på att inte använda en choklad med alltför hög kakaohalt, då blir smaken för intensiv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladfondant med karamelliserade päron och färskostkräm.
Chokladfondant med karamelliserade päron och färskostkräm.

6–8 personer

Tid: 45 minuter.

200 g mörk choklad av fin kvalitet (max 60 %)

200 g smör

2 dl strösocker

4 ägg

1 dl kakao

1 dl vetemjöl

Karamelliserade päron:

2 päron

1 msk smör

3 msk strösocker

1 msk pressad saft av citron

Färskostkräm:

1 1/2 dl vispgrädde

200 g färskost

1 äggula

1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 220°. Börja med att röra ihop färskostkrämen: Vispa grädden i en bunke. Rör färskost, äggula, florsocker och vaniljsocker krämigt i en annan bunke. Vänd ner vispgrädden i färskosten och blanda till en slät kräm.

Skala, kärna ur och skär päronen i bitar. Smält sockret blandat med citronsaft i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Lägg i päronen och låt koka på svag värme ca 2–3 minuter. Låt svalna.

Annons

Smält smöret i en kastrull på spisen och blanda i chokladen. Rör tills allt smält samman. Vispa ägg med socker tills sockret löser sig (det behöver inte bli vitt och pösigt). Vispa ner chokladsmöret tillsammans med ägget och sockret. Sikta ner vetemjöl och kakao i smeten, sikta så du slipper klumpar.

Häll upp i portionsformar. För att vara riktigt säker på resultatet, testbaka en fondant i cirka 7–10 minuter. Fondanten ska ha en hård skorpa på ytan och vara mjuk och rinnig i mitten. Testa dig fram, tiden i ugnen varierar mellan olika ugnar. Baka resten av fondanterna, ta ut och låt svalna något innan du serverar dem tillsammans med färskostkrämen och de karamelliserade päronen.

Annons