Chokladtårta med smörkrämsrosor
05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Överraska någon du tycker om med vacker chokladtårta i två lager med både Baileyskräm och smörkrämsrosor.
Annons
Chokladtårta med smörkrämsrosor
Överraska med en hemmabakad tårta i form av ett hjärta, pyntad med söta rosor.
8 bitar
Annons
Du behöver:
Chokladbotten:
2 ägg
2 dl lättfil
1 ¼ dl solrosolja
200 g (3–3 ½ dl) vetemjöl
300 g (3 dl) socker
40 g (1 dl) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ dl färskbryggt starkt kaffe
Baileyskräm:
100 g smör, mjukt
175 g (3 dl) florsocker
15 g (2 ½ msk) kakao
2 ½ msk Baileys
Smörkrämsrosor:
125 g smör, mjukt
190 g florsocker (drygt 3 dl)
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost, naturell
½ citron, saften röd hushållsfärg
Gör så här:
- Chokladbotten: Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i botten på en hjärtformad bakform och smöra kanterna. Vispa ihop ägg, kärnmjölk och olja i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Rör ner kaffet och rör till en slät smet.
- Häll hälften av smeten i formen och grädda i 25 minuter, prova med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna på galler och grädda resten av smeten så att du har två bottnar.
- Baileyskräm: Lägg smör, florsocker, kakao och Baileys i en bunke. Vispa med elvisp, först på låg fart och sedan hög fart, till en lätt och luftig kräm. Fyll en spritspåse med slät tyll med krämen.
- Smörkrämsrosor: Vispa smöret i en bunke med elvisp. Tillsätt florsocker, lite i taget, under vispning tills krämen är vit och luftig. Tillsätt vaniljsocker och färskost och vispa snabbt ner i krämen. Smaka av med citronsaft. Lägg hälften av krämen i en annan skål och färga den rosa med hushållsfärg.
- Lägg den ena bottnen på ett fat och spritsa toppar av Baileyskräm över. Lägg den andra bottnen på.
- Häll vit och rosa smörkräm i en spritspåse med stjärntyll, så att de ligger längs varsin sida av påsen. Spritsa fina rosor på toppen av kakan, och kyl fram till servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons