Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladtårta med smörkrämsrosor

05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på chokladtårta med smörkrämsrosor
Överraska någon du tycker om med vacker chokladtårta i två lager med både Baileyskräm och smörkrämsrosor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Festlig chokladmoussetårta med mirror glazeBrand logo
Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

Chokladtårta med smörkrämsrosor

Överraska med en hemmabakad tårta i form av ett hjärta, pyntad med söta rosor.

Baka en läcker chokladtårta med smörkrämsrosor

8 bitar

Annons

Du behöver:

Chokladbotten:

2 ägg
2 dl lättfil
1 ¼ dl solrosolja
200 g (3–3 ½ dl) vetemjöl
300 g (3 dl) socker
40 g (1 dl) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ dl färskbryggt starkt kaffe

Baileyskräm:

100 g smör, mjukt
175 g (3 dl) florsocker
15 g (2 ½ msk) kakao
2 ½ msk Baileys

Smörkrämsrosor:

125 g smör, mjukt
190 g florsocker (drygt 3 dl)
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost, naturell
½ citron, saften röd hushållsfärg

Gör så här:

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i botten på en hjärtformad bakform och smöra kanterna. Vispa ihop ägg, kärnmjölk och olja i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Rör ner kaffet och rör till en slät smet.
  2. Häll hälften av smeten i formen och grädda i 25 minuter, prova med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna på galler och grädda resten av smeten så att du har två bottnar.
  3. Baileyskräm: Lägg smör, florsocker, kakao och Baileys i en bunke. Vispa med elvisp, först på låg fart och sedan hög fart, till en lätt och luftig kräm. Fyll en spritspåse med slät tyll med krämen.
  4. Smörkrämsrosor: Vispa smöret i en bunke med elvisp. Tillsätt florsocker, lite i taget, under vispning tills krämen är vit och luftig. Tillsätt vaniljsocker och färskost och vispa snabbt ner i krämen. Smaka av med citronsaft. Lägg hälften av krämen i en annan skål och färga den rosa med hushållsfärg.
  5. Lägg den ena bottnen på ett fat och spritsa toppar av Baileyskräm över. Lägg den andra bottnen på.
  6. Häll vit och rosa smörkräm i en spritspåse med stjärntyll, så att de ligger längs varsin sida av påsen. Spritsa fina rosor på toppen av kakan, och kyl fram till servering.

Foto: Betina Hastoft

Annons