Rulltårta med choklad, nougat och apelsin
Rulltårta med choklad, nougat och apelsin
En elegant, glaserad rulltårta – på höjden!
10 bitar
Du behöver:
12 ägg
8 dl socker
8 dl mjöl
8 tsk bakpulver
50 g choklad
1 ekologisk apelsin
4 msk kakao
½ dl starkt kaffe
1 msk Grand Marnier
Fyllning:
200 g mjuk nougat
1 ekologisk apelsin
375 g osaltat smör
500 g (ca 8 1/4 dl) florsocker
Glasyr:
75 g smör
½ dl starkt kaffe
1 dl kakao
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker
1 msk apelsinjuice
Ev dekoration:
Mandelkrokant/hackad mandel
Gör så här:
Steg 1
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och vänd ner det i äggsmeten. Häll över halva mängden smet i en annan skål. Hacka chokladen och blanda ner i den ena skålen tillsammans med kakao och kaffe. Riv apelsinskalet fint och blanda ner i den andra skålen tillsammans med Grand Marnier. Fördela de två smeterna på fyra bakplåtspapper – det ska bli två bakplåtspapper med chokladsmet och två med apelsinsmet. Grädda bottnarna två åt gången på 210° varmluft i 7 minuter.
Steg 2
Lägg ut fyra nya bakplåtspapper och strö på lite socker. Lägg de gräddade bottnarna upp och ner på bakplåtspapperen, och lägg en fuktig kökshandduk ovanpå varje botten. När bottnarna svalnat lite, dra bort bakplåtspapperen. Skär ut två rektanglar från varje botten, cirka 10 centimeter breda och lika långa som bakplåten.
Steg 3
Smält nougat på låg värme i en kastrull och riv apelsinskalet fint. Rör ihop en kräm av mjukt smör, florsocker, apelsinskal och -juice och smält nougat. Bred ut krämen på fyra av de ljusa rektanglarna och tre av de mörka, men spara kräm att bre ovanpå. Överbliven tårtbotten kan du frysa in och spara.
Steg 4
Lägg en ljus tårtbotten ovanpå en mörk, förskjuten ca 5 cm. Rulla ihop dem tajt. Fortsätt sedan rulla på resten av bottnarna, varva ljus och mörk.
Steg 5
Täck kakan med resten av nougatkrämen.
Steg 6
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta från värmen och rör ner övriga ingredienser. Täck kakan med glasyren. Strö ev på finhackad mandel/mandelkrokant, och låt kakan vila svalt till nästa dag.
Recept och foto: Inge Skovdal