Chokladkaka med hallon och rabarbergrädde
8 bitar
Du behöver:
4 1/2 äggvitor
2 dl socker
200 g mandlar
3 msk kakao
Rabarbergrädde:
300 g rabarber
1 1/2 dl råsocker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång, fröna
5 dl vispgrädde
50 g hackad mörk choklad
Garnering:
250 g hallon
50 g hackad mörk choklad
Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt socker och vispa igen till äggvitan är seg och blank. Hacka mandlarna grovt i en matberedare. Vänd försiktigt ner mandlar och kakao i äggvitan. Fördela i en springform med bakplåtspapper i botten och baka i 25 minuter. Låt svalna helt.
Gör rabarbergrädden: Ansa rabarberna och skär i 2 cm stora bitar. Fördela på en ugnsplåt eller ett ugnsfast fat klätt med bakplåtspapper. Strö socker, potatismjöl och vaniljfrön över och lägg även på själva vaniljstången. Baka i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna helt.
Plocka bort vaniljstången och rör ihop rabarbern till en massa. Vispa upp grädden, hacka chokladen och vänd ihop med rabarbermassan. Fördela över mandelbottnen en kort stund före servering. Garnera med hallon och hackad choklad.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth