Chokladkaka med chokladkräm
14 feb, 2020
AvRedaktionen
Chokladälskare? Bjud på maffig chokladkaka med chokladkräm. Garnera med hyvlad mörk choklad och ätliga blad vid servering.
Annons
8 portioner
Chokladkaka:
2 ägg
2 dl lättfil
1 ¼ dl solrosolja
3 ⅓ dl (200 g) vetemjöl
3 dl (300 g) strösocker
1 dl (40 g) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ dl nybryggt kaffe
100 g mörk choklad
Mörk och ljus chokladkräm:
2 blad gelatin
150 g mjölkchoklad
150 g vit choklad
5 dl vispgrädde
Garnering:
20 g mörk choklad
Ätbara blommor eller fina blad
Gör chokladkakan så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Klä bottnarna på två springformar, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Vispa ihop ägg, fil och olja i en skål.
- Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan skål och sikta sedan ner i smeten.
- Rör ner kaffe.
- Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.
- Fördela i två formar och grädda i ugn ca 30 minuter, tills kakorna är genomgräddade. Låt svalna på ett ugnsgaller.
Gör chokladkrämen så här:
- Blöt upp gelatinet i en liten skål med kallt vatten, ca 5 minuter.
- Hacka mjölkchokladen och den vita chokladen och lägg i var sin skål.
- Värm upp grädden till kokpunkten.
- Krama vattnet ur gelatinet och rör ner i den varma grädden.
- Slå hälften av grädden över mjölkchokladen och hälften över den vita chokladen.
- Rör runt med en smörkniv tills chokladen smält helt.
- Täck skålarna med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar, gärna till nästa dag.
Före servering:
- Vispa upp de två chokladkrämerna med elvisp.
- Fyll två spritspåsar med kräm.
- Lägg den ena chokladbottnen på ett serveringsfat och spritsa på mjölkchokladkrämen.
- Lägg den andra kakbottnen över och spritsa den vita chokladen på toppen.
- Låt stå svalt i minst 4 timmar före servering så krämerna hinner sätta sig.
- Garnera kakan med hyvlad mörk choklad och ätliga blad och servera.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons