Chokladkaka med jordgubbsripplad glass
6–8 bitar
Chokladkaka:
80 g smör
80 g mörk choklad
1 1/4 dl socker
2 ägg
1 msk vetemjöl
Jordgubbsglass:
500 g jordgubbar
1 vaniljstång
1 dl honung
5 dl grekisk yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Klä botten på en springform, ca 16 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret. Hacka chokladen och rör ner i smöret tills den också smälter. Rör ner socker, sedan ägg och till sist vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter, kakan ska ha lite stuns kvar och inte vara helt torr. Låt svalna och ställ kallt i kylen.
Ansa jordgubbarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg ner den bland jordgubbarna. Tillsätt honung och låt allt småkoka på svag värme under omrörning i 12 minuter. Konsistensen ska bli grötliknande och ganska fast. Ta från värmen och lyft ur vaniljstången. Mixa jordgubbsgröten med stavmixer. Låt kallna helt.
Mät upp ½ dl jordgubbskräm och ställ åt sidan. Vispa med elvisp ihop resten av jordgubbskrämen med yoghurt. Fördela blandningen över chokladkakan. Droppa återstående jordgubbskräm över kakan i stora prickar. Dra en kniv igenom så smeten får snygga mönster. Frys kakan i 5–6 timmar. Ta ut från frysen ca 15 minuter före servering.
Foto: Betina Hastoft