Chokladmousse mille-feuille
6 personer
Tid: 55 minuter
Du behöver:
1 paket smördeg (375 g)
mjöl till utkavling
300 g mörk kvalitetschoklad (mellan 50 –70 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde
6 äggvitor
1 dl ljust muscovadosocker
Topping:
florsocker eller kakao (att siktas över kakan)
kanderade blommor
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°. Ta fram en kakform, ca 20 cm i diameter och ca 5 cm djup, samt två tunga plåtar.
Kavla ut smördegen väldigt tunt på en lätt mjölad yta, så att du får 2 fyrkanter, 30 cm breda och cirka 1–2 mm tjocka. Lägg smördegarna på plåtar och grädda i ugnen i cirka 17–20 minuter, tills degen blivit gyllene och lite krispig. Ta ut smördegen från ugnen och bort från plåten så att den får svalna.
Ta bort den löstagbara botten från kakformen och använd den som en mall för att få ut två lika stora cirklar i smördegen. Skär nära kanten så att smördegen får plats i kakformen.
Smält chokladen tillsammans med grädden. Låt svalna Vispa äggvitor till ett fast skum och vispa sedan i muscovadosockret.
Rör ner 1/3 av marängsmeten i choklad- och gräddblandningen, blanda väl. Vänd sedan försiktigt ner resten, men se till att chokladen blandas med all marängsmet. Sätt ihop kakformen igen och lägg ena smördegen i botten av formen. Häll moussen över och placera den andra smördegen ovanpå den. Pudra över florsocker eller kakao och låt stå kyld i flera timmar tills kakan stelnat. Lossa kakformen och dekorera med önskad dekoration.
Av: Annie Bell
Foto: Chris Alack