Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladmousse mille-feuille

26 jan, 2012
AvRebecca Wictor
Mille-feuille är franska och betyder "tusen blad", vilket syftar på smördegen som delar sig i tunna skikt. Själva chokladoussen kan också göras med lite bär i mitten. Om du serverar kakan med bär kan du byta ut kaffet i kakan mot mörk rom eller dessertvin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladmousse millefeuille.
Chokladmousse millefeuille.

6 personer

Tid: 55 minuter

Du behöver:

1 paket smördeg (375 g)

mjöl till utkavling

300 g mörk kvalitetschoklad (mellan 50 –70 % kakaohalt)

2 dl vispgrädde

6 äggvitor

1 dl ljust muscovadosocker

Topping:

florsocker eller kakao (att siktas över kakan)

kanderade blommor

Gör så här:

Sätt ugnen på 220°. Ta fram en kakform, ca 20 cm i diameter och ca 5 cm djup, samt två tunga plåtar.

Kavla ut smördegen väldigt tunt på en lätt mjölad yta, så att du får 2 fyrkanter, 30 cm breda och cirka 1–2 mm tjocka. Lägg smördegarna på plåtar och grädda i ugnen i cirka 17–20 minuter, tills degen blivit gyllene och lite krispig. Ta ut smördegen från ugnen och bort från plåten så att den får svalna.

Annons

Ta bort den löstagbara botten från kakformen och använd den som en mall för att få ut två lika stora cirklar i smördegen. Skär nära kanten så att smördegen får plats i kakformen.

Smält chokladen tillsammans med grädden. Låt svalna Vispa äggvitor till ett fast skum och vispa sedan i muscovadosockret.

Rör ner 1/3 av marängsmeten i choklad- och gräddblandningen, blanda väl. Vänd sedan försiktigt ner resten, men se till att chokladen blandas med all marängsmet. Sätt ihop kakformen igen och lägg ena smördegen i botten av formen. Häll moussen över och placera den andra smördegen ovanpå den. Pudra över florsocker eller kakao och låt stå kyld i flera timmar tills kakan stelnat. Lossa kakformen och dekorera med önskad dekoration.

Av: Annie Bell

Foto: Chris Alack

Annons