Chokladpaj med karamell och flingsalt
02 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Den här chokladpajen tar lite tid att göra men resultatet blir magiskt – kombinationen av sött och salt är oslagbar!
Annons
Chokladpaj med karamell och flingsalt
Sött och salt i en härligt oemotståndlig chokladpaj. Det är omöjligt att bara äta en bit!
10 portioner
Du behöver:
75 g rumsvarmt smör
¾ dl (50 g) florsocker
¼ tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd salt
½ ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl
Chokladfyllning:
150 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
75 g smör
2 ägg
2 äggulor
50 g strösocker
2 msk kakao
¼ tsk salt
Karamell:
75 g smör
1 dl (75 g) farinsocker
125 g kondenserad mjölk
Garnering:
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Blanda smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en bunke. Rör ner ägg och tillsätt mandel- och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä botten och kanterna på en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med deg. Låt pajbotten stå i frysen ½ timme.
- Hacka de två chokladsorterna till fyllningen grovt. Smält ihop smör och choklad över vattenbad. Rör försiktigt runt så allt blandas och låt svalna i 5 minuter.
- Värm ugnen till 175°. Vispa upp ägg, äggulor och socker luftigt med elvisp. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i äggmassan. Blanda ner kakao och salt och fördela blandningen i pajbotten.
- Grädda i ugnen ca 25 minuter. Fyllningen sväller upp i värmen men sjunker sedan ner igen, det är normalt. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna på ett ugnsgaller.
- Värm långsamt upp smör och farin i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kondenserad mjölk och låt koka upp under omrörning. Koka i 2–3 minuter tills du får en gyllene karamell.
- Fördela karamellen i ett jämnt lager ovanpå chokladfyllningen. Låt stå i kylen i minst 2 timmar. Strö flingsalt över före servering.
Recept: Åse Dotterud, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Line Falck, Inge Skovdal, Stine Christiansen
LÄS MER:
Annons