Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladpaj med karamell och flingsalt

02 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på chokladpaj med karamell och flingsalt
Den här chokladpajen tar lite tid att göra men resultatet blir magiskt – kombinationen av sött och salt är oslagbar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021Brand logo
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021

Chokladpaj med karamell och flingsalt

Sött och salt i en härligt oemotståndlig chokladpaj. Det är omöjligt att bara äta en bit!

Så gör du chokladpaj med karamell och flingsalt

10 portioner

Du behöver:

75 g rumsvarmt smör
¾ dl (50 g) florsocker
¼ tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd salt
½ ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl

Chokladfyllning:

150 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
75 g smör
2 ägg
2 äggulor
50 g strösocker
2 msk kakao
¼ tsk salt

Karamell:

75 g smör
1 dl (75 g) farinsocker
125 g kondenserad mjölk

Garnering:

1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en bunke. Rör ner ägg och tillsätt mandel- och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä botten och kanterna på en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med deg. Låt pajbotten stå i frysen ½ timme.
  3. Hacka de två chokladsorterna till fyllningen grovt. Smält ihop smör och choklad över vattenbad. Rör försiktigt runt så allt blandas och låt svalna i 5 minuter.
  4. Värm ugnen till 175°. Vispa upp ägg, äggulor och socker luftigt med elvisp. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i äggmassan. Blanda ner kakao och salt och fördela blandningen i pajbotten.
  5. Grädda i ugnen ca 25 minuter. Fyllningen sväller upp i värmen men sjunker sedan ner igen, det är normalt. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna på ett ugnsgaller.
  6. Värm långsamt upp smör och farin i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kondenserad mjölk och låt koka upp under omrörning. Koka i 2–3 minuter tills du får en gyllene karamell.
  7. Fördela karamellen i ett jämnt lager ovanpå chokladfyllningen. Låt stå i kylen i minst 2 timmar. Strö flingsalt över före servering.

Recept: Åse Dotterud, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Line Falck, Inge Skovdal, Stine Christiansen

LÄS MER:

Karamellsnittar med chokladswirl

Annons