Drömmigt chokladspread med Kahlúa
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Kan man börja dagen med sötsaker? Svaret är ja! I alla fall om du är ledig – då är det nybakat bröd med chokladspread med smak av Kahlúa som gäller!
Annons
Chokladspread med Kahlúa
Kahlúa kan ersättas med grädde för en barnvänligare variant.
3 dl
Du behöver:
80 g hasselnötter
100 g mörk choklad, ca 55% kakaohalt
1 dl vispgrädde
3 msk Kahlúa
40 g rumsvarmt smör
1 tsk rörsocker
1 krm salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna på bakplåtspappersklädd plåt och gnugga av skalen när de svalnat. Spara en handfull nötter och mixa resten i en blender i 3–5 minuter tills du får en tjock pasta.
- Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm upp grädde och Kahlúa – eller bara grädde om du ersätter Kahlúan med det – i en kastrull tills det nästan kokar. Ta kastrullen från värmen, häll gräddblandningen över chokladen och rör om tills allt smält.
- Vänd försiktigt ner nötpastan i chokladblandningen. Rör ner smöret i kuber, lite i taget, till en jämn smet. Smaka av med socker och salt. Hacka de sparade nötterna och vänd ner. Häll upp i väl rengjord glasburk.
Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft
Annons