Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladtårta med bär och vit chokladmousse

14 maj, 2018
AvRedaktionen
Chokladtårta med bär och vit chokladmousse.
En blandning av hallon, björnbär, blåbär och röda vinbär ger den här chokladtårtan en helt ljuvlig smak av sommar. Börja med moussen – den ska stå svalt i 12 timmar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

30 minuter + 12 timmar kylning

12 bitar

Tårtbotten:

150 g mörk choklad

100 g smör

2 msk kakao

4 äggulor

2 ägg

1 1/4 dl socker

1 apelsin, skalet

1 dl mandelmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 äggvitor

lite smör och ströbröd till formarna

Vit chokladmousse:

1 gelatinblad

250 g vit choklad

5 dl vispgrädde

1 ekologisk apelsin, skalet

Till servering:

500–750 g blandade färska bär

75 g vit choklad

lite florsocker

Gör så här:

Börja med den vita chokladmoussen: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Hacka chokladen. Värm grädden till kokpunkten, ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ner den vita chokladen till du får en helt slät kräm.

Krama vattnet ur gelatinbladet och smält ner i den varma chokladgrädden. Smaka av med rivet apelsinskal. Låt stå i kylskåp till nästa dag, minst 12 timmar.

Baka chokladbottnarna: Värm ugnen till 150°. Hacka chokladen och smält samman med smöret på svag värme. Rör ner kakaon i chokladsmöret.

Annons

Vispa äggulor, ägg och socker till ett luftigt skum. Rör ner rivet apelsinskal, mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i äggsmeten. Vänd sedan ner chokladsmöret i smeten.

Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i smeten. Fördela i 3 smorda, bröade springformar, 22 cm i diameter, och grädda i 15 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.

Strax innan servering vispas den vita chokladmoussen lätt och luftig. Men vispa inte för mycket, då kan den skära sig! Skölj bären och skär de största i mindre bitar. Varva kräm och bär mellan bottnarna och spar ⅓ av bären till toppen.

Smält vit choklad över vattenbad. Strö florsocker över tårtan och garnera med vit choklad och bär. Servera genast!

Chokladtårta med bär och vit chokladmousse.
Chokladtårta med bär och vit chokladmousse.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons