Chokladtårta de luxe
12–14 bitar
Tid: 1 timme + tid i kylen
Botten:
grundrecept sockerkaka, men byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl kakao och 50 g grovhackad mörk choklad, 70 %.
Fyllning:
200 g vit choklad (hackad)
2 dl vispgrädde
Topping:
100 g mörk choklad 70 %
2 msk espresso
1 dl vispgrädde
Garnering:
50 g grovhackad choklad, vit och mörk
Gör så här:
Följ grundreceptet med byt ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd kakao. Grovhacka chokladen och tillsätt mot slutet i smeten. Grädda enligt anvisningen i grundreceptet. Var noga med att inte övergrädda kakan eftersom den då lätt blir torr och trist. Låt svalna i formen.
Grovhacka den vita chokladen till fyllningen och lägg ner i en bunke. Värm grädden i en kastrull och häll den varma grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt den svalna i kylen för att bli tjock i konsistensen, minst 1 timme. Grovhacka den mörka chokladen till toppingen och häll ner i en bunke. Värm espresso och grädden. Häll över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt krämen stå i kylen för att tjockna, minst 1 timme.
Montering:
Dela kakan på mitten och fyll med vit chokladkräm. Lägg över den andra delen och bred ut den mörka chokladkrämen. Dekorera med grovhackad choklad.
Av: Maria Zihammou
Foto: Åsa Dahlgren