Chokladtårta med hallonmousse och rosor i vit choklad
Chokladtårta med hallonmousse och rosor i vit choklad
Mäktig och makalöst god chokladtårta med hallonfyllning och vit chokladfrosting spritsade till vackra rosor. Receptet till själva kakan är till en kaka, så gör dubbelt upp av den för att få fyra bottnar och en hög fin tårta.
Traditionen att äta bakverk vid bröllop kan spåras ända tillbaka till den romerska antiken. Då bestod bakverket av runda brödkakor travade på varandra och sötade med honung och fikon. Bröden var en symbol för brudparets lycka, och gästerna smakade av brödet som ett tecken på att de delade brudparets glädje.
15 bitar
Du behöver:
75 g smör + lite extra till formen
3 ½ dl socker + lite extra till formen
1 ½ dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl vatten
½ dl kallt kaffe
Fyllning:
2 dl lemon curd
Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon
¾ dl florsocker
100 g färskost
2 dl vispad grädde
Vit chokladfrosting:
200 g vit choklad
250 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
300 g färskost
Röd hushållsfärg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret.
- Vispa ner ägg, mjölk, vatten, kaffe och smör och rör om till en väl blandad smet.
- Smöra och sockra en springform på 23 cm. Häll i smeten och grädda i ugnen i cirka 20–25 minuter, känn efter med en sticka. Låt svalna i formen. OBS! Gör en likadan kaka till så du får två.
- Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i 5 minuter. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Krama ur gelatinbladen och smält i en kastrull med 2 msk hallonpuré. Rör sedan ner den varma gelatinröran i resterande hallonpuré.
- Vispa upp florsocker och färskost. Vispa ner hallonpurén. Vänd ner vispad grädde och ställ svalt minst 1 timme.
- Smält chokladen, låt svalna. Vispa upp smöret och vispa ner den smälta vita chokladen, lite i taget. Vispa ihop florsocker och färskost i separat bunke. Vänd ner i smör- och chokladblandningen. Dela upp smeten i tre skålar och färga frostingen i olika rosa toner med hushållsfärg.
- Lossa kakorna, dela varje kaka i två delar. Bred ut hälften av hallonmoussen på första botten, lemon curd på den andra och hallonmoussen på den tredje. Lägg på sista tårtbotten.
- Klicka upp frostingen i spritspåsar och spritsa ut rosor över tårtan, börja med de mörkaste rosorna längst ner och arbeta dig uppåt.
- Garnera med flaggor. Ställ svalt fram till servering.