Chokladtårta med strawberry blush-mousse
Tårtan ger 12 bitar
Chokladbotten:
55 g kakao (ca 1 dl)
210 g vetemjöl (ca 3 1⁄2 dl)
250 g strösocker (ca 2 1⁄2 dl)
8 g bikarbonat (ca 1 1⁄2 tsk)
1 nypa salt
135 g rapsolja (ca 1 1⁄2 dl)
250 g mjölk (2 1⁄2 dl)
Jordgubbsmousse:
200 g jordgubbar
100 g Strawberry Blush (1 dl)
75 g geléströsocker (3⁄4 dl)
250 g vispgrädde (2 1⁄2 dl)
Chokladdoppade jordgubbar:
250 g jordgubbar
100 g mörk choklad
50 g vit choklad
Chokladbotten, gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en springform, cirka 20 cm i diameter. Sikta ner kakao, vete- mjöl, strösocker, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och vispa runt tills du har en slät smet utan klumpar. Häll ner smeten i springformen och grädda i 40–50 minuter. Testa med en sticka, kakan ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.
Jordgubbsmousse, gör så här:
Lägg jordgubbar och Strawberry Blush i en kastrull. Koka upp och låt bubbla i några minuter tills jordgubbarna mjuknar och mosa sedan sönder dem med en visp. Tillsätt gelésockret och låt sjuda i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och mixa till en slät puré. Häll över i en skål, plasta in och låt svalna helt i kylskåpet. Vispa nu vispgrädden fast och fluffig. Rör ner en stor klick grädde i jordgubbspurén för att lätta upp den. Vänd sedan försiktigt ner resten av den vispade grädden tills du har en vackert rosa jordgubbsmousse.
Montering:
Dela chokladbottnen i två delar. Lägg under- delen på ett serveringsfat och bred eller spritsa ut en gene- rös klick mousse. Lägg på nästa botten och spritsa ut resten av moussen ovanpå. Hacka den mörka chokladen fint och smält den försiktigt i mikron. Doppa jordgubbarna en och en i chokladen och lägg på en bricka täckt med smörgås- papper. Ställ in i kylen så att chokladen stelnar. Hacka under tiden den vita chokladen och smält den försiktigt i mikron. Ta fram de chokladdoppade jordgubbarna och ringla över den vita chokladen. Dekorera tårtan med jordgubbarna.