Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladtårta med strawberry blush-mousse

20 jan, 2015
AvRedaktionen
Chokladtårta med strawberry blush-mousse.
Saftiga chokladbottnar i kombination med krämig strawberry blush-mousse. Gräddtårta när den är som bäst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tårtan ger 12 bitar

Chokladbotten:

55 g kakao (ca 1 dl)

210 g vetemjöl (ca 3 1⁄2 dl)

250 g strösocker (ca 2 1⁄2 dl)

8 g bikarbonat (ca 1 1⁄2 tsk)

1 nypa salt

135 g rapsolja (ca 1 1⁄2 dl)

250 g mjölk (2 1⁄2 dl)

Jordgubbsmousse:

200 g jordgubbar

100 g Strawberry Blush (1 dl)

75 g geléströsocker (3⁄4 dl)

250 g vispgrädde (2 1⁄2 dl)

Chokladdoppade jordgubbar:

250 g jordgubbar

100 g mörk choklad

50 g vit choklad

Chokladbotten, gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en springform, cirka 20 cm i diameter. Sikta ner kakao, vete- mjöl, strösocker, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och vispa runt tills du har en slät smet utan klumpar. Häll ner smeten i springformen och grädda i 40–50 minuter. Testa med en sticka, kakan ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Jordgubbsmousse, gör så här:

Lägg jordgubbar och Strawberry Blush i en kastrull. Koka upp och låt bubbla i några minuter tills jordgubbarna mjuknar och mosa sedan sönder dem med en visp. Tillsätt gelésockret och låt sjuda i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och mixa till en slät puré. Häll över i en skål, plasta in och låt svalna helt i kylskåpet. Vispa nu vispgrädden fast och fluffig. Rör ner en stor klick grädde i jordgubbspurén för att lätta upp den. Vänd sedan försiktigt ner resten av den vispade grädden tills du har en vackert rosa jordgubbsmousse.

Annons

Montering:

Dela chokladbottnen i två delar. Lägg under- delen på ett serveringsfat och bred eller spritsa ut en gene- rös klick mousse. Lägg på nästa botten och spritsa ut resten av moussen ovanpå. Hacka den mörka chokladen fint och smält den försiktigt i mikron. Doppa jordgubbarna en och en i chokladen och lägg på en bricka täckt med smörgås- papper. Ställ in i kylen så att chokladen stelnar. Hacka under tiden den vita chokladen och smält den försiktigt i mikron. Ta fram de chokladdoppade jordgubbarna och ringla över den vita chokladen. Dekorera tårtan med jordgubbarna.

Chokladtårta med strawberry blush-mousse.
Chokladtårta med strawberry blush-mousse.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons