Cidersorbet är tydligen sommarens nya grej – så gör du din egen
Cidersorbeten kanske bäst beskrivs som en drink och en dessert – i ett. Just detta recept är skapat av Sara Hultberg som arbetar som receptutvecklare och konditor på Operakällaren.
– Jag ville göra en god och svalkande sorbet med mycket fräschör! Sorbeten med enkla tillbehör som färska hallon och maräng sedan toppad med cider är en perfekt dessert i sommar, berättar hon.
Det är tillsammans med Kopparberg som Sara Hultberg tagit fram receptet som är gjort på smaken Raspberry Smooth, hallon och yuzu toppat med hallonmaräng.
Nedan följer receptet på hur du gör desserten hemma.
Recept Cidersorbet:
Du behöver:
500 ml Kopparberg Raspberry Smooth
150 gram vatten
50 gram glukos
200 gram socker
1 gelatinblad, blötlägg
500 gram hallonpuré
200 gram juice av yuzu
Gör såhär:
Koka upp hälften av cidern (250 ml) med vatten, glukos och socker. Dra av ifrån plattan och tillsätt gelatinbladet. Låt sockerlagen svalna och blanda sedan med resterande cider, hallonpure samt yuzu. Kör i glassmaskin enligt instruktioner och servera med färska hallon, maränger, ätbara blommor och örter, tex oxalis och krysantemum.
Recept Hallonmaräng:
Du behöver:
100 gram äggvita
100 gram strösocker
100 gram florsocker
1 msk frystorkade hallon
Gör såhär:
Vispa upp äggvita fluffigt och tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner florsocker och blanda till en fin maräng. Spritsa till önskad form och toppa med frystorkade hallon. Torka i ugnen på 50 grader i cirka 3 timmar eller tills de är helt torra.
Foto Sofia Sjöberg