Citron- och blåbärscurd
17 aug, 2017
AvRedaktionen
En vackert lila curd med blåbär och citron är god till nötiga kakor, syrliga maränger eller som topping till en pavlova. Prova även att vända ned curden i lättvispad grädde för en snyggt ripplad kräm till fruktsallad.
Annons
Curden är en lagom och rolig utmaning i köket och resultatet kommer garanterat imponera på gästerna.
1 sats
Du behöver:
150 g citronsaft, 3-4 st
150 g strösocker, ca 2 dl
200 g Arla Svenskt Smör
1 gelatinblad
300 g ägg, ca 5 st
100 g blåbär
Gör så här:
- Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 5 min.
- Koka upp citronsaft och hälften av sockret i en kastrull.
- Vispa upp äggen med resten av sockret. Vispa ner äggsmeten i den varma lagen lite i taget.
- Värm på låg temperatur och rör försiktigt curden tills den tjocknat, ca 83°.
- Krama ur och rör ner gelatinbladet.
- Häll upp curden i en bunke och mixa i smör och blåbär med en stavmixer.
- Passera genast genom en finmaskig sil och häll upp i en glasburk.
Recept: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, för Arla
Annons