Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Citron- och vallmokaka med blomsterströssel

12 jul, 2022
AvLinn Grubbström
Recept på citron- och vallmokaka med blomsterströssel
Vår citron- och vallmokaka smaksätts med ängsblommor och dekoreras med vackert blomsterströssel. Helt oemotståndlig kan vi lova!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en sötsur Silver fizzBrand logo
Så gör du en sötsur Silver fizz

Citron- och vallmokaka med blomsterströssel

Låt ängsblommor smaksätta kakan: vallmofrön i smeten och blomsterströssel på toppen.

Bjud på en citron- och vallmokaka med blomsterströssel

8 portioner

Annons

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
2 dl (180 g) strösocker
3 ägg
2 ¾ (170 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ekologiska lime
3 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde

Glasyr:

4 dl (250 g) florsocker
2 msk vatten

Garnering:

Torkat blomsterströssel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop smeten.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop.
  3. Skölj limefrukterna och riv skalen fint. Vänd ner limezest, -saft, vallmofrön och grädde i smeten.
  4. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda i ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan svalna helt i formen ovanpå ett ugnsgaller.
  5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Fördela över kakan och garnera gärna med ätliga blommor eller hackade pistagenötter.

Foto: Peter Kam

Annons