Citron- och vallmokaka med blomsterströssel
12 jul, 2022
AvLinn Grubbström
Vår citron- och vallmokaka smaksätts med ängsblommor och dekoreras med vackert blomsterströssel. Helt oemotståndlig kan vi lova!
Annons
Citron- och vallmokaka med blomsterströssel
Låt ängsblommor smaksätta kakan: vallmofrön i smeten och blomsterströssel på toppen.
8 portioner
Annons
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
2 dl (180 g) strösocker
3 ägg
2 ¾ (170 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ekologiska lime
3 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde
Glasyr:
4 dl (250 g) florsocker
2 msk vatten
Garnering:
Torkat blomsterströssel
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop smeten.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop.
- Skölj limefrukterna och riv skalen fint. Vänd ner limezest, -saft, vallmofrön och grädde i smeten.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda i ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan svalna helt i formen ovanpå ett ugnsgaller.
- Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Fördela över kakan och garnera gärna med ätliga blommor eller hackade pistagenötter.
Foto: Peter Kam
Annons