Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Citrongrässpett med sallad på blomkål och broccoli

03 nov, 2008
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

 

Så fräscht, så krispigt, så somrigt. Får du inte tag på citrongräs, ta vanliga trägrillspett och trä upp köttet på. Titta efter lövskuren fläskkarré, då är det lätt att göra spetten tunna och fina.

 

4 citrongrässtjälkar (de kan delas på längden ifall du vill ha fler)

400 g lövskuren fläskkarré

1 blomkålshuvud

2 färska broccolistånd

1/2 citron (saften)

ca 1 dl olivolja

1–2 knipplökar (eller vårlökar)

flingsalt och nymalen

svartpeppar

sweetchilisås

 

Dela blomkål och broccoli i mindre buketter. Koka dem i lättsaltat vatten, tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Häll av kokvattnet och blanda rotsakerna med olivolja och citron. Strimla knipplöken och blan-da ned tillsammans med salt och peppar. Denna sallad kan serveras varm, ljummen eller kall (förvarar du den i kylen, bör den stå framme en stund före servering).

Hetta upp en grillpanna eller utomhusgrill.

Krossa citrongräsen med baksidan på en kniv eller annat trubbigt föremål, för att få ut mesta möjliga smak. Linda köttet runt, som på bilden. Fäst gärna med tandpetare, för säkerhets skull.

Grilla spetten långsamt, så köttet hinner bli genomstekt innan ytan blir för bränd. Krydda med flingsalt, svartpeppar och lite sweet chili efter stekning. Servera spetten varma med salladen.

 

Annons