Citronkaka med mandelmassa och vallmofrön
24 mar, 2020
AvRedaktionen
Saftig, syrlig och intensiv i smaken. Denna citronkaka med mandelmassa och vallmo är en tiopoängare! Serveras med citronchips.
Annons
6 bitar
Citronkaka:
1 ½ ekologisk citron
150 g mandelmassa
150 g mjukt smör
1 ½ dl (150 g) strösocker
3 ägg
1 ¼ dl (75 g) vetemjöl
2 msk blå vallmofrön
¼ tsk salt
Citronglasyr:
2 ½ dl (150 g) florsocker
3 msk citronsaft
Citronchips:
2 ekologiska citroner
1 dl strösocker
1 dl vatten
Gör citronchipsen så här:
- Skölj och torka citronerna och skär i ½ cm tjocka skivor.
- Koka upp socker och vatten i en liten kastrull, låt koka ihop 2–3 minuter.
- Lägg citronerna på ett fat, slå sockerlagen över dem och låt stå och dra i 15 minuter.
- Värm ugnen till 125°.
- Lägg citronskivorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen, 45–60 minuter.
- Vänd dem efter ca 30 minuter.
- Baka tills skivorna är gyllene men inte brända.
- Låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
- Höj ugnsvärmen till 180°.
Gör citronkakan så här:
- Klä en avlång brödform, ca 10 x 25 cm, med bakplåtspapper.
- Riv skalen fint och pressa saften ur 1 ½ citroner.
- Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn.
- Vispa smör, socker, grovriven mandelmassa, citronskal, citronsaft och ägg med elvisp.
- Smeten ska bara vispas så att den håller ihop, den får inte vispas för länge, då blir massan grynig.
- Vänd ner vetemjöl, vallmofrön och salt.
- Rör till en len smet utan klumpar och fördela i formen.
- Jämna ut ytan med en sked och grädda i ugnen i 30–35 minuter.
- Låt svalna i formen, ovan ett ugnsgaller.
- Rör ihop florsocker och citronsaft till en tjockflytande glasyr.
- Häll över den avsvalnade kakan, garnera med citronchips och strö lite vallmofrön över.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Lättbakad citronkaka med kondenserad mjölk
Annons