Citronkaka med vallmoglasyr
30 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Citronkakan blir totalt oemotståndlig med vallmoglasyren. Med blommorna som dekoration förs tankarna till ljumna sommarkvällar.
Annons
, Citronkaka med vallmoglasyr
Citron och vallmo är en helt oemotståndlig kombination i en kaka. Prova själv!
6 portioner
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
180 g (2 dl) strösocker
3 ägg
140 g (ca 2 1/4 dl) mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ekologiska citroner
2 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde
Glasyr:
1 citron
250 g (ca 5 dl) florsocker
Topping:
Ätbara örter eller blommor
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Vispa smör och socker fluffigt i en skål med elvisp. Tillsätt 1 ägg åt gången och vispa till en slät smet.
- Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner det i smeten med en slickepott.
- Skölj citronerna och finriv skalet. Vänd ner citronskal, färskpressad citronsaft, grädde och vallmofrön i smeten. Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda kakan i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna helt i formen.
- Pressa citronen till glasyren och rör ihop citronsaft och florsocker till en slät glasyr. Stjälp upp kakan och ringla glasyren över kakan. Pynta med örter eller blommor och servera.
Recept: Linn Grubbström Foto: Columbus Leth
Annons