Citronmoussetårta med glaze och vit choklad
8 bitar
Tårta:
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
¾ dl (80 g) strösocker
2 dl (100 g) mandelmjöl
¼ tsk salt
Citronmousse:
3 blad gelatin
1 ¼ dl färskpressad citronsaft
1 ¼ dl (125 g) strösocker
3 dl vispgrädde
125 g grekisk yoghurt
Gul glace:
4 blad gelatin
100 g vit choklad
½ vaniljstång
¾ dl vispgrädde
¼ dl vatten
1 dl (100 g) strösocker
¾ dl (100 g) glukossirap
3 droppar gul karamellfärg
Garnering:
16 små påskägg eller godis
Röd harsyra eller ätliga blommor
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Klä botten på en springform, ca 18 cm, med bak- plåtspapper.
3. Smält smör i kastrull.
4. Finhacka den vita chokladen.
5. Ta det smälta smöret från värmen, rör ner chokladen tills den smält. Låt svalna 5 min.
6. Vispa ägg och socker luftigt.
7. Vänd ner chokladsmöret i äggmassan.
8. Vänd ner mandelmjöl och salt i smeten. Blanda till en jämn smet.
9. Fördela smeten i springformen och grädda i ugnen i 25–30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna och låt sedan stå kallt.
10. Blöt upp gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter.
11. Värm upp citronsaft och socker i en kastrull, rör tills sockret löst sig.
12. Vrid vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma citronsaften tills allt blandat sig. Ställ kallt i 10 minuter. Den ska inte stelna helt utan bara kylas ner något.
13. Vispa grädden. Tillsätt yoghurt och vänd ihop till en jämn massa.
14. Vänd försiktigt ner citronblandningen i grädden. Häll ner massan i en silikonform, 20 cm i diameter och ställ i frysen i 30 minuter.
15. Ta ut silikonformen från frysen, lossa kakan ur springformen.
16. Pressa försiktigt ner kakan i den kylda moussen så den ligger nedbäddad i moussen som pressas upp mot kanterna. Moussen och kakan ska vara i nivå. Frys in formen igen, minst 6 timmar.
17. Blöt upp gelatinbladen i 10 minuter i en skål med kallt vatten.
18. Fin- hacka chokladen.
19. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
20. Blanda vispgrädde, vatten, socker, glukos- sirap och vaniljfrön i en kastrull.
21. Värm sakta upp till kokpunkten. Ta sedan kastrullen från värmen.
22. Vrid vattnet ur gelatinbladen och rör ut dem i den varma gräddblandningen.
23. Häll blandningen över den hackade vita chokladen. Rör med slickepott i tills chokladen smält.
24. Droppa i gul karamellfärg. Låt svalna till 32–25°.
25. Ta ut den frysta moussekakan, ställ den på ett ugnsgaller med ugnsplåt under.
26. Häll försiktigt den tempererade glacen över kakan så den blir helt täckt av glace.
27. Flytta försiktigt över kakan till ett serveringsfat. Garnera med små påskägg och ätbara blommor.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: