Citronmuffin med marängtoppen
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
En extra stor citronmuffin toppad med maräng känns nästan som att få en egen liten tårta serverad. Både lyxigt och gott!
Annons
Citronmuffins med marängtopp
Enkelt, läckert slut på en härlig middag.
6 stora muffins
Du behöver:
1 ekologisk citron
100 g mjukt smör
100 g färskost, naturell
150 g (1,6 dl) strösocker
2 ägg 200 g (3,3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Maräng:
1 dl vatten
300 g (3,3 dl) strösocker
4 äggvitor
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Skölj och riv citronskalet fint. Vispa ihop citronskal, färskpressad citronsaft, smör, färskost och socker i en skål med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och vispa tills blandningen är luftig.
- Sikta vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål och vänd ner det i smörblandningen med en slickepott. Fördela smeten i muffinsformar, och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på en plåt.
- Maräng: Koka upp vatten och socker i en liten tjockbottnad kastrull till 120° (använd en sockertermometer). Vispa äggvitorna styva med elvisp, och tillsätt den heta sockersirapen i en tunn stråle under vispning.
- Fyll marängen i en spritspåse med tyll och spritsa ut en toppmaräng på varje muffins. Bränn marängtoppen med en liten gasbrännare och servera.
Recept och foto: Skovdal Nordic
Annons