Citronpaj med citrongelé
24 feb, 2023
AvLuisa Lorang
Den här citronpajen i en frasig botten med ett ordentligt lager citrongelé är som gjord för dig som älskar syrlighet!
Annons
Citronpaj med citrongelé
En paj med frasig botten samt krämig fyllning och topping med riktigt mycket smak av citron.
8 portioner
Annons
Du behöver:
Drygt 2 dl (125 g) vetemjöl
¾ dl (45 g) florsocker
1 knivsudd salt
75 g kallt smör
1 ägg
Smör till formen
Citronkräm:
4 gelatinblad
1/2 ekologisk citron
1 äggula
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 dl naturell yoghurt ca 4%
½ dl vispgrädde
Citrongelé:
3 gelatinblad
1 ekologisk citron
1 dl strösocker
Gör så här:
- Blanda mjöl, florsocker och salt i en stor bunke. Skär smöret i små tärningar och vispa upp ägget i en annan skål.
- Arbeta in smöret i mjölblandningen, utan att arbeta degen för mycket. Tillsätt cirka hälften av det uppvispade ägget och samla snabbt ihop degen med händerna. Spara andra halvan av äggvispet till annat. Slå in i plast och låt den vila i kylen i 15 minuter.
- Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper. Smöra en avlång pajform med lös botten, ca 35x11 cm. Klä formen med deg. Skär kanterna rena och pricka botten med en gaffel. Låt formen stå i frysen i 15 minuter.
- Värm ugnen till 175° och förgrädda pajskalet i ca 20 minuter, tills det är sprött och gyllene. Låt svalna helt på ett ugnsgaller.
- Fyllning: Blöt upp gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Skölj och riv citronskalet fint. Pressa ut saften ur citronhalvan och värm upp citronsaften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma saften. Rör om tills gelatinbladen löst upp sig.
- Vispa upp citronskal, äggula, socker och vaniljpulver med elvisp. Vänd ner yoghurt och grädde. Vänd ner ca 1 msk av yoghurtblandningen i gelatinblandningen och rör om noga, häll sedan hela den blandningen i yoghurtblandningen och rör om.
- Häll försiktigt fyllningen i smördegsskalet och låt pajen stå i kylskåpet i minst 2 timmar tills den satt sig.
- Citrongelé: Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skölj citronen och riv skalet grovt, pressa ur saften (1 dl).
- Koka upp citronskal och -saft med socker i en kastrull, rör tills sockret smält. Sila citronlagen genom en finmaskig sil ner i en skål. Vrid ur gelatinbladen och lös upp dem i citronlagen.
- Låt gelén vila i kylskåpet i ca 10 minuter, så den svalnar och blir rumsvarm. Häll försiktigt gelén över fyllningen i pajskalet och låt pajen vila i kylen i ytterligare 1 timme. Servera gärna kylskåpskall.
Foto: Lene Samsö
Annons