Frasig citronpaj med jordgubbar, timjan och svartpeppar
24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här citronpajen är ett mästerverk – låt det syrliga mötas med de söta jordgubbarna, timjan och svartpeppar. Magiskt!
Annons
Frasig citronpaj med jordgubbar, timjan och svartpeppar
Servera gärna pajen med lite lättvispad grädde till.
Annons
8 bitar
Du behöver:
Pajdeg:
100 g rumstempererat smör
1 dl (60 g) florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
1 knivsudd salt
1 ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
Ca 3 dl (175 g) vetemjöl
Citronkräm:
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
4 obesprutade citroner
Till servering:
250 g jordgubbar
Färsk timjan
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Degen: Blanda rumstempererat smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en skål. Tillsätt ägget och blanda samman. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl. Samla ihop degen med händerna utan att arbeta den för mycket. Packa in degen i plastfilm och lägg in den i kylen ca 1 timme.
- Kavla ut pajdegen tunt på ett lätt mjölat bakbord och klä en bakform med löstagbar botten, ca 35 x 10 cm, med degen. Ställ in formen med den ogräddade degen i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175º.
- Ställ in kakbottnen i ugnen och grädda i 20 minuter till den är lätt gyllene.
- Citronkrämen: Blanda samman kondenserad mjölk och äggulor i en skål. Finriv skalet från 2 citroner och pressa saften ur samtliga, det ska bli ca 1 ½ dl citronsaft. Rör ner citronsaften och skalen i krämen tills den börjar tjockna. Häll citronkrämen i den förgräddade pajformen och skruva ner ugnstemperaturen till 160º och grädda vidare ca 15 minuter tills krämen har stelnat lite. Låt pajen svalna på galler och ställ sedan in den i kylen i minst 4 timmar.
- Servering: Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i halvor eller kvartar. Garnera pajen med jordgubbar, färsk timjan och en gnutta nymalen peppar över.
Foto: Columbus Leth
Annons