Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Frasig citronpaj med jordgubbar, timjan och ­svartpeppar

24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på citronpaj med jordgubbar, timjan och svartpeppar
Columbus Leth
Den här citronpajen är ett mästerverk – låt det syrliga mötas med de söta jordgubbarna, timjan och svartpeppar. Magiskt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #8 - Bubblig french 75 med fläderBrand logo
Dryckesbitar #8 - Bubblig french 75 med fläder

Frasig citronpaj med jordgubbar, timjan och ­svartpeppar

Servera gärna pajen med lite lättvispad grädde till.

Otroligt god citronpaj med jordgubbar, timjan och svartpeppar
Columbus Leth
Annons

8 bitar

Du behöver:

Pajdeg:

100 g rumstempererat smör
1 dl (60 g) florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
1 knivsudd salt
1 ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
Ca 3 dl (175 g) vetemjöl

Citronkräm:

1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
4 obesprutade citroner

Till servering:

250 g jordgubbar
Färsk timjan
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Degen: Blanda rumstempererat smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en skål. Tillsätt ägget och blanda samman. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl. Samla ihop degen med händerna utan att arbeta den för mycket. Packa in degen i plastfilm och lägg in den i kylen ca 1 timme.
  2. Kavla ut pajdegen tunt på ett lätt mjölat bakbord och klä en bakform med löstagbar botten, ca 35 x 10 cm, med degen. Ställ in formen med den ogräddade degen i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175º.
  3. Ställ in kakbottnen i ugnen och grädda i 20 minuter till den är lätt gyllene.
  4. Citronkrämen: Blanda samman kondenserad mjölk och äggulor i en skål. Finriv skalet från 2 citroner och pressa saften ur samtliga, det ska bli ca 1 ½ dl citronsaft. Rör ner citronsaften och skalen i krämen tills den börjar tjockna. Häll citronkrämen i den förgräddade pajformen och skruva ner ugnstemperaturen till 160º och grädda vidare ca 15 minuter tills krämen har stelnat lite. Låt pajen svalna på galler och ställ sedan in den i kylen i minst 4 timmar.
  5. Servering: Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i halvor eller kvartar. Garnera pajen med jordgubbar, färsk timjan och en gnutta nymalen peppar över.

Foto: Columbus Leth

Annons