Citronpaj med kakaomördeg
01 apr, 2020
AvRedaktionen
Citron och choklad i en och samma efterrätt! Bjud på läcker citronpaj med kakaomördeg och underbar chokladkräm.
Annons
10 bitar
Citronpaj:
75 g mjukt smör
5 msk (50 g) florsocker
2 ½ msk (15 g) kakao
1 knivsudd salt
½ ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl
Chokladfyllning:
80 g mörk choklad, minst 60%
50 g smör
2 ägg
½ dl (50 g) strösocker
1 knivsudd salt
Citronkräm:
1 gelatinblad
1 ägg
2 äggulor
1 ½ dl citronsaft
1 ½ dl (150 g) strösocker
40 g smör
Maräng:
2 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker
Gör pajdegen så här:
- Rör ihop smör och florsocker, kakao och salt.
- Blanda ner ägg och tillsätt mandelmjöl och vetemjöl.
- Blanda utan att arbeta degen alltför mycket.
- Packa in i plastfolie och låt degen vila i kylskåpet i 1 timme.
- Kavla sedan ut degen och klä en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med pajdeg.
- Trimma kanterna, ställ in i frysen.
Gör fyllning och citronkräm så här:
- Hacka chokladen och smält ihop med smör på låg värme i en liten kastrull.
- Vispa ägg och socker ljust och luftigt i en bunke med elvisp.
- Vänd ner den smälta chokladen i äggmassan. Tillsätt en nypa salt.
- Värm ugnen till 175°.
- Fördela chokladfyllningen i den kylda mördegsbotten.
- Grädda i ugnen i 25 minuter, tills chokladen har satt sig.
- Ta från ugnen och låt svalna helt i formen, på ett ugnsgaller.
- Blöt upp gelatinet till citronkrämen i kallt vatten i 10 minuter.
- Rör ihop ägg, äggulor, citronsaft och socker i en kastrull.
- Värm långsamt upp till strax under kokpunkten, vispa hela tiden medan krämen tjocknar något. Ta från värmen.
- Vrid vattnet ur gelatinet och rör ut det i den varma citronkrämen.
- Tillsätt smör och rör till en slät kräm.
- Låt svalna och fördela sedan över den avsvalnade kakan.
- Låt pajen stå kallt i minst 4 timmar.
- Vispa äggvitorna styva i en bunke med elvisp.
- Tillsätt lite socker i taget.
- Vispa till en fast och blank maräng.
- Fyll en spritspåse med maräng och spritsa ut små klickar över pajen.
- Bränn försiktigt marängen med en gasolbrännare och servera genast.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Bjud på klassisk citronpaj med maräng
Annons