Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Citronpaj med kakaomördeg

01 apr, 2020
AvRedaktionen
Recept på citronpaj med kakaomördeg
Citron och choklad i en och samma efterrätt! Bjud på läcker citronpaj med kakaomördeg och underbar chokladkräm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10 bitar

Citronpaj:

75 g mjukt smör

5 msk (50 g) florsocker

2 ½ msk (15 g) kakao

1 knivsudd salt

½ ägg

½ dl (25 g) mandelmjöl

2 dl (125 g) vetemjöl

Chokladfyllning:

80 g mörk choklad, minst 60%

50 g smör

2 ägg

½ dl (50 g) strösocker

1 knivsudd salt

Citronkräm:

1 gelatinblad

1 ägg

2 äggulor

1 ½ dl citronsaft

1 ½ dl (150 g) strösocker

40 g smör

Maräng:

2 äggvitor

1 dl (100 g) strösocker

Gör pajdegen så här:

  1. Rör ihop smör och florsocker, kakao och salt.
  2. Blanda ner ägg och tillsätt mandelmjöl och vetemjöl.
  3. Blanda utan att arbeta degen alltför mycket.
  4. Packa in i plastfolie och låt degen vila i kylskåpet i 1 timme.
  5. Kavla sedan ut degen och klä en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med pajdeg.
  6. Trimma kanterna, ställ in i frysen.

Gör fyllning och citronkräm så här:

  1. Hacka chokladen och smält ihop med smör på låg värme i en liten kastrull.
  2. Vispa ägg och socker ljust och luftigt i en bunke med elvisp.
  3. Vänd ner den smälta chokladen i äggmassan. Tillsätt en nypa salt.
  4. Värm ugnen till 175°.
  5. Fördela chokladfyllningen i den kylda mördegsbotten.
  6. Grädda i ugnen i 25 minuter, tills chokladen har satt sig.
  7. Ta från ugnen och låt svalna helt i formen, på ett ugnsgaller.
  8. Blöt upp gelatinet till citronkrämen i kallt vatten i 10 minuter.
  9. Rör ihop ägg, äggulor, citronsaft och socker i en kastrull.
  10. Värm långsamt upp till strax under kokpunkten, vispa hela tiden medan krämen tjocknar något. Ta från värmen.
  11. Vrid vattnet ur gelatinet och rör ut det i den varma citronkrämen.
  12. Tillsätt smör och rör till en slät kräm.
  13. Låt svalna och fördela sedan över den avsvalnade kakan.
  14. Låt pajen stå kallt i minst 4 timmar.
  15. Vispa äggvitorna styva i en bunke med elvisp.
  16. Tillsätt lite socker i taget.
  17. Vispa till en fast och blank maräng.
  18. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa ut små klickar över pajen.
  19. Bränn försiktigt marängen med en gasolbrännare och servera genast.
Recept på citronpaj med kakaomördeg
Citronpaj med kakaomördeg.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Bjud på klassisk citronpaj med maräng

Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde

Marängtårta med mandel och apelsinkräm

Annons