Citrontiramisu – med limoncello och lemoncurd
08 dec, 2024
AvLouisa Lorang
I vår citrontiramisu har den klassiska desserten fått sig en syrlig twist. Limoncello och lemoncurd får ersätta kaffe och amaretto.
Annons
Citrontiramisu
Den klassiska tiramisun med kaffe har här förvandlats till en frisk och syrlig version som kan göras dagen innan.
6 portioner
Tid: 30 minuter + tid i kylen
Du behöver:
3 äggulor
150 g (2 ½ dl) florsocker
500 g mascarpone
200 g lemoncurd
1½ dl limoncello
¼ dl citronsaft
200 g savoiardikex
Till servering:
2 ½ dl vispgrädde
200 g lemoncurd
1 citron
Gör så här:
- Vispa äggulor och florsocker med elvisp i 2–3 minuter tills äggblandningen är ljus och luftig. Vispa i mascarponen utan att övervispa. Vänd försiktigt ner lemoncurd.
- Blanda limoncello och citronsaft i en djup tallrik. Doppa snabbt savoiardikexen i limoncelloblandningen på båda sidor och lägg dem i ett lager i en form, ca 30 cm i diameter.
- Bred ut krämen över kexen, täck formen och ställ den i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
- Servering: Vispa grädden till ett mjukt skum och vänd i hälften av lemoncurden. Häll krämen i en spritspåse och spritsa ut toppar över tiramisun. Spritsa ut små toppar av resten av lemoncurden över kakan, dekorera med citronskivor och servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons