Citronvåfflor med vallmofrön och lemon curd
29 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Äger du ett våffeljärn så måste du göra den godaste efterrätten – citronvåfflor med vallmofrön och hemgjord lemon curd. Glöm inte att servera med vaniljglass!
Annons
Citronvåfflor med vallmofrön och lemon curd
Lite citron och vallmo i våffelsmeten gör smakupplevelsen helt ny. Med hemgjord lemon curd kan du servera den godaste efterrätten!
8 stycken
Du behöver:
80 g smör
1 ekologisk citron
4 ¼ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk stött kardemumma
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ½ msk vallmofrön
3 dl standardmjölk
2 ägg
Smör till våffeljärnet
Lemon curd:
1 ekologisk citron
2 ägg
1 dl rörsocker
25 g smör
Till servering:
Vaniljglass
Gör så här:
- Lemon curd: Skölj och riv citronen fint. Vispa ihop citronskal, färskpressad citronsaft, ägg och socker i en skål över vattenbad med en visp. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Ta av skålen från värmen och tillsätt genast smöret skuret i små tärningar. Vispa ner smöret i grädden tills det smält. Häll upp lemon curden i en glasburk med lock och ställ i kylen i minst 2 timmar tills den är helt kall.
- Citronvåfflor: Smält smöret på låg värme i en kastrull och sätt åt sidan. Skölj citronen och riv skalet fint, och rör ihop citronskal, mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma, bikarbonat, salt och vallmofrö i en skål.
- Pressa citronen och rör ner saften i mjölblandningen tillsammans med mjölken, äggen och det smälta smöret. Vispa ihop smeten tills den är slät. Hetta upp ett våffeljärn med lite smör, häll på smet och grädda våfflorna tills de är gyllene och krispiga. Lägg dem på en plåt fram till servering. Servering: Servera de varma våfflorna med lemon curd och vaniljglass.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons