Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Citronvåfflor med vallmofrön och lemon curd

29 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på citronvåfflor med vallmofrön och lemon curd
Betina Hastoft
Äger du ett våffeljärn så måste du göra den godaste efterrätten – citronvåfflor med vallmofrön och hemgjord lemon curd. Glöm inte att servera med vaniljglass!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Citronvåfflor med vallmofrön och lemon curd

Lite citron och vallmo i våffelsmeten gör smakupplevelsen helt ny. Med hemgjord lemon curd kan du servera den godaste efterrätten!

Bjud på citronvåfflor med vammofrön och lemon curd
Betina Hastoft

8 stycken

Du behöver:

80 g smör
1 ekologisk citron
4 ¼ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk stött kardemumma
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ½ msk vallmofrön
3 dl standardmjölk
2 ägg
Smör till våffeljärnet

Lemon curd:

1 ekologisk citron
2 ägg
1 dl rörsocker
25 g smör

Till servering:

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Lemon curd: Skölj och riv citronen fint. Vispa ihop citronskal, färskpressad citronsaft, ägg och socker i en skål över vattenbad med en visp. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Ta av skålen från värmen och tillsätt genast smöret skuret i små tärningar. Vispa ner smöret i grädden tills det smält. Häll upp lemon curden i en glasburk med lock och ställ i kylen i minst 2 timmar tills den är helt kall.
  2. Citronvåfflor: Smält smöret på låg värme i en kastrull och sätt åt sidan. Skölj citronen och riv skalet fint, och rör ihop citronskal, mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma, bikarbonat, salt och vallmofrö i en skål.
  3. Pressa citronen och rör ner saften i mjölblandningen tillsammans med mjölken, äggen och det smälta smöret. Vispa ihop smeten tills den är slät. Hetta upp ett våffeljärn med lite smör, häll på smet och grädda våfflorna tills de är gyllene och krispiga. Lägg dem på en plåt fram till servering. Servering: Servera de varma våfflorna med lemon curd och vaniljglass.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Annons