Citrusgravad torsk med pepparrotskräm
6–8 portioner
Citrusgravad torsk:
500 g torskfilé (tinad)
½ apelsin, saft och skal
½ citron, saft och skal
1 lime, saft och skal
2 msk strösocker
2 msk jodfritt salt
1 tsk grovkrossade vitpepparkorn
Pepparotskräm:
1 ½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2–3 tsk riven färsk pepparrot
salt och peppar
Garnering:
1/2 dl kryddgrönt
2 msk rivet citrusskal
½ dl finhackad dill
½ fänkål
Gör så här:
Putsa torskfiléerna, lägg i en form. Häll över citrussaften. Blanda socker, salt, vitpeppar och citrusskal. Gnid in fisken med blandningen. Lägg fisken i en plastpåse och knyt ihop. Ställ i kylen och grava i ett dygn. Vänd på påsen 4–5 gånger under tiden.
Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen. Skär fänkålen i tunna skivor, gärna med mandolin.
Ta ut fisken från kylskåpet. Klappa den ren. Skär i tunna skivor.
Varva torsk och fänkål på serveringsfat, servera pepparrotskrämen i en skål bredvid. Garnera med kryddgrönt och citrusskal.
Av: Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk
Foto: Helén Pe