Clementinkaka med honungs- och chokladglasyr
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Citrus + choklad = sant! Denna clementinkaka är den perfekta blandningen mellan sött och syrligt. Garnera med sockerkokta clementinskivor.
Annons
10–12 bitar
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
3 1/4 dl (300 g) strösocker
4 ekologiska clementiner,
Saft och skal
5 ½ dl (280 g) mandelmjöl
3 ägg
1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl
½ tsk salt
Sockerkokta clementiner:
1 dl (90 g) strösocker
1 dl vatten
2 ekologiska clementiner
Glasyr:
90 g smör
150 g mjölkchoklad
2 msk honung
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Vispa smör och socker fluffigt.
- Vänd ner skal och saft från clementinerna i sockermassan.
- Rör ner hälften av mandelmjölet.
- Tillsätt äggen ett i taget.
- Vispa väl och tillsätt sedan resten av mandelmjölet, vetemjölet och salt.
- Fördela smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
- Grädda i ugn tills fast och gyllene, det tar ca 50 minuter. Låt sedan svalna.
- Koka en sockerlag på socker, vatten och saft från den ena clementinen.
- Skär den andra clementinen i tunna skivor och koka i sirapen på låg värme, ca 20 minuter. Låt svalna.
- Smält smör, choklad och honung i vattenbad.
- Rör ihop till en mjuk massa och slå sedan över kakbotten.
- Låt stå kallt så glasyren stelnar.
- Garnera med sockerkokta clementinskivor och servera.
Av: Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth
LÄS MER: Maränger med clementincurd
Annons