Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Clementinkaka med honungs- och chokladglasyr

19 nov, 2019
AvRedaktionen
Clementinkaka
Citrus + choklad = sant! Denna clementinkaka är den perfekta blandningen mellan sött och syrligt. Garnera med sockerkokta clementinskivor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10–12 bitar

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör

3 1/4 dl (300 g) strösocker

4 ekologiska clementiner,

Saft och skal

5 ½ dl (280 g) mandelmjöl

3 ägg

1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl

½ tsk salt

Sockerkokta clementiner:

1 dl (90 g) strösocker

1 dl vatten

2 ekologiska clementiner

Glasyr:

90 g smör

150 g mjölkchoklad

2 msk honung

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Vispa smör och socker fluffigt.
  2. Vänd ner skal och saft från clementinerna i sockermassan.
  3. Rör ner hälften av mandelmjölet.
  4. Tillsätt äggen ett i taget.
  5. Vispa väl och tillsätt sedan resten av mandelmjölet, vetemjölet och salt.
  6. Fördela smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
  7. Grädda i ugn tills fast och gyllene, det tar ca 50 minuter. Låt sedan svalna.
  8. Koka en sockerlag på socker, vatten och saft från den ena clementinen.
  9. Skär den andra clementinen i tunna skivor och koka i sirapen på låg värme, ca 20 minuter. Låt svalna.
  10. Smält smör, choklad och honung i vattenbad.
  11. Rör ihop till en mjuk massa och slå sedan över kakbotten.
  12. Låt stå kallt så glasyren stelnar.
  13. Garnera med sockerkokta clementinskivor och servera.
Recept på clementinkaka med honungs- och chokladglasyr.
Clementinkaka med honungs- och chokladglasyr.

Av: Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

LÄS MER: Maränger med clementincurd

Annons