4 härliga cocktails med citrus
Citrusfrukter är både vackra och goda i cocktails. Här är några förslag på hur du använder dem bäst.
- Torkade citrusskivor är både snyggt och ger god smak i drinken. Skiva citrusfrukterna tunt, lägg skivorna på bakplåtspapper på plåt i ugnen och torka på låg värme. Vänd dem då och då.
- Att vrida en bit av citrusskalet över drinken är en klassiker, skalet släpper då ifrån sig en väldigt aromatisk olja, som ger värdefull smak.
- Färskpressad citrussaft blir förstås allra godast i en drink. Sila den om du inte vill ha små bitar av fruktkött i drinken, men ibland passar det bra – som i en sangria.
Lime- och tabascokick
Het och sötsyrlig – många favoritsmaker i en!
1 drink
Du behöver:
4 cl tequila
2 cl Cointreau
3 droppar grön tabasco
2 cl limesaft
1 lime
2 msk salt
2 msk socker
Till servering:
1 grön chili
1 lime
Gör så här:
- Häll tequila, Cointreau, tabasco och lime med istärningar i en shaker och skaka i cirka 15 sekunder.
- Skär limen i klyftor och häll upp salt och socker på en tallrik. Gnid kanten på ett glas med en limeklyfta och doppa glaset i sockersaltet så du får en frostad kant.
- Sila upp drinken i glaset, dekorera med en chili och en limeskiva.
Citruskaraff med ingefära
Uppfriskande drink som med fördel serveras ur en kanna.
6 drinkar
Du behöver:
3 röda grapefrukter
2 dl vodka
1 liter ginger ale
1 lime
1 apelsin
½ grapefrukt
Gör så här:
- Halvera grapefrukterna och pressa ut saften i en kanna. Tillsätt vodka och mycket is och fyll upp kannan med ginger ale.
- Skölj och skiva citrusfrukterna. Lägg ner dem i kannan och servera genast.
Luncburglemonad
Sötsyrlig, citruspigg och stark med sommarens vackraste accessoar: torkade apelsinskivor.
1 drink
Du behöver:
4 ½ cl bourbon
3 cl Cointreau
3 cl citronsaft
12 cl citronlemonad
5 torkade apelsinskivor
Gör så här:
- Häll bourbon, Cointreau, citronsaft och lemonad i ett kylt glas. Rör om.
- Toppa med istärningar och apelsinskivor. Servera tillsammans med salta nötter.
Rosa grape och flädergin
Den lite bittra grapefrukten och den blommiga flädern passar ypperligt tillsammans!
4 drinkar
Du behöver:
2 grapefrukter
16 cl gin
6 cl koncentrerad flädersaft
2 ½ dl tonic
4 stjälkar rosmarin
Gör så här:
- Pressa saften från 1 ½ grapefrukt. Blanda grapefruktsjuice, gin och outspädd flädersaft och rör noga ihop.
- Fyll fyra glas med istärningar och fördela blandningen i dem. Fyll upp med tonic efter smak.
- Skär den sista halvan av grapefrukten i bitar och garnera drinkarna med dem och var sin rosmarinkvist.
Recept: Timm Vladimir, Linn Grubbström, Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Lennart Weibull, Peter Kam