Leif Mannerströms Coeur de filet provencale
4 personer
Tid: 55 minuter
Du behöver:
800 g putsad oxfilé
olja och smör till stekning
800 g potatis, till exempel Amandine
3 vitlöksklyftor
Vitlökssmör:
6 vitlöksklyftor
100 g mjukt smör
2 msk finhackad bladpersilja
worcestershiresås
salt och peppar
Haricots verts-knyten:
150 g haricots verts
8 skivor bacon
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 125°. Bryn oxfilén runtom i smör, salta och peppra. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55°, det tar 20–25 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter före servering. Under tiden, skala och krossa 6 av vitlöksklyftorna.
Blanda med 100 g smör och 2 msk persilja. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppar. Skala och skiva potatisen. Stek tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig panna.
Krydda med salt och lägg upp på ett stort serveringsfat. Koka haricots verts i saltat vatten i cirka 4 minuter. Fördela dem på 8 baconskivor, rulla ihop och stek i lite smör.
Sätt på grillelementet i ugnen. Skiva oxfilén och lägg upp ovanpå potatisen. Salta och peppra.
Lägg baconrullarna runt om och fördela vitlökssmöret över köttet. Ställ in fatet under grillen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.