7 drinkar inspirerade av starka kvinnor
Den franska apelsinlikören Cointreau skapades 1875 av Édouard Cointreau. Samma år gifte han sig med Louisa Cointreau som tack vare sitt mod att gå sin egen väg och kämpa för kvinnors rättigheter kom att bli en stor inspiration och musa för varumärket.
– Att lyfta och hylla starka kvinnor har sedan starten legat Cointreau väldigt varmt om hjärtat. Med den här boken vill vi visa vår hyllning till både Louisa och svenska kvinnor som vågar gå sin egen väg, säger Kiana Enssi, produktchef för Cointreau i Sverige.
Cocktailboken, med drinkar inspirerade av kvinnliga förebilder, finns att köpa på Papercut på Krukmakargatan 24 i Stockholm. Här bjuder vi på 7 goda recept. Drinkarna serveras även på de medverkande barerna mellan 8 och 12 mars.
1. We Have Paris
Skapad av: Pigalle, Göteborg.
Ingredienser:
40 ml färsk blodgrapejuice
30 ml Cointreau
20 ml Tequila Blanco
10 ml halloncoridal
rödbetssalt
is
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en shaker och skaka med is. Sila sedan upp drinken i ett glas kantat med rödbetssalt. Servera och njut.
2. 4 journey cocktail
Skapad av: Pharmarium, Stockholm.
Ingredienser:
25 ml Cointreau
25 ml Grey Goose Vodka
10 ml O.P. Andersson
10 ml Butter Beer-socker
10 ml citron
1 barsked Genever
bambinasoda
Gör så här:
Bambinasoda: Värm upp 30 cl prosecco, 10 cl Aperol, 2 barskedar citronsyra och 3 dl socker tills det bildat ett koncentrat. Låt det svalna. Blanda sedan 8 cl av koncentratet med 10 cl sodavatten.
Butter Beer: Värm upp 50 cl öl tills bubblorna försvinner. Tillsätt 40 cl socker och 100 g smör. Låt sjuda tills sockret löst upp sig och sila av.
Skaka sedan alla ingredienser och sila upp i ett glas. Fyll på med krossad is, toppa med bambinasoda och avsluta med att garnera drinken med apelsin och hallonpulver.
3. Mio
Skapad av: Taverna Brillo, Stockholm.
Ingredienser:
25 ml Cointreau
20 ml vit rom
5 ml apricot brandy
maraschino-körsbär
apelsinskal
Gör så här:
Blanda alla ingredienser tillsammans med mycket is och sila ner i ett martiniglas. Toppa med ett maraschino-körbär och garnera med apelsinskal.
4. Both feet on the ground
Skapad av: Brasseriet, Stockholm.
Ingredienser:
20 ml Cointreau
25 ml Château du Breuil, chocolate Blend
25 ml Bokma Genever
10 ml riven choklad
2 skvättar Fee Brothers Aztec Chocolate Bitters
bladguld
Gör så här:
Häll alla ingredienser i ett större glas. Häll sedan i is och rör runt med en barsked tills drinken är väl kyld. Sila av i ett serveringsglas och dutta några droppar Cointreau på glasets kant att fästa bladguldet och den rivna chokladen på.
5. Status Quo Tonic
Skapad av: Linje Tio/Tjoget, Stockholm.
Du behöver:
25 ml Cointreau
25 ml Appleton 12
20 ml Espresso
10 ml rå ingefärsjuice
10 ml sockerlag
2 dash vaniljtinktur
1 nypa havssalt
Gör så här:
Skaka ingredienserna och sila sedan upp i highballglas. Fyll på med is och fizza med tonic, garnera med en tjock apelsinklyfta.
6. The Ultimate Diva
Skapad av: Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm.
Du behöver:
30 ml Cointreau
20 ml O.P. Anderson
25 ml färskpressad limejuice
20 ml lingonsocker
6 droppar Scrappy’s lavender bitters
10 ml äggvita
garnera med lingon och torkad lavendel
Gör så här:
Börja med att koka upp ett sockerlag och fyll sedan på med lingon. Låt smakerna dra i cirka 30 minuter och sila sedan av i en glasflaska. Torrskaka sedan alla ingredienserna (skaka utan is) för att äggvitan lättare ska få sin skumkrona innan du skakar med isen. Garnera med lingon och torkad lavendel.
7. The Collector
Skapad av: Mr P, Göteborg
Du behöver:
30 ml Edinburgh Cannon Ball Navy Strength Gin
20 ml Cointreau
15 ml Orange Basil Cardamon Shrub
2 Dash Cardamon Bitters
toppa med champagne
apelsinzest
Gör så här:
Häll alla ingredienser förutom champagne i ett stort glas, rör om tillsammans med is. Häll över i ett glas och toppa med bubbel. Addera apelsinzest i drinken och garnera med apelsinskal.