Coq au Vin
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
1 kyckling
2 msk smör
salt och peppar
200 g champinjoner
12 röda smålökar
200 g cocktailtomater
5 dl rödvin
1 hönsbuljongtärning
2 lagerblad
1/2 torkad timjan
2 vitlöksklyftor
100 g rökt sidfläsk
2 msk maizena utrört i vatten
hackad persilja
Gör så här:
Dela kycklingen i portionsbitar. Smält smöret i en gjutjärnsgryta och bryn kycklingen runt om. Krydda. Rensa och skär svampen i bitar. Skala löken. Smält smör och bryn svamp och lök i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg fräset i kycklinggrytan tillsammans med tomaterna. Häll på vin och tillsätt buljong, kryddor och pressad vitlök.
Sjud grytan långsamt under lock i 30 minuter. Skär fläsket i tärningar och stek dem i en panna. Tillsätt dem i grytan. Red grytan med maizena utrört i lite vatten. Strö över hackad persilja.
Vintips!
Samma vin i såsen som i kocken: La Vignée, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrike (nr 5421) 139 kr. Mjukt och bärigt rödvin med toner av syrliga skogshallon och örter.
Från jobbet: ”Klassiska grytor”.
Relaterade recept: Bouillabaisse och Boeuf Bourguignon.
Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt