Crème brûlée med choklad
6 personer
Ingredienser:
6 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl standardmjölk
200 g hackad fin mörk choklad
rörsocker
Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret luftigt. Koka upp grädde och mjölk under omrörning. Ta gräddblandningen från värmen, låt svalna lite. Lägg i chokladen och rör om tills all choklad har smält. Vispa ner 1/4 av chokladsmeten i äggvispet. Häll den blandningen i resterande chokladsmet och vispa kraftigt i 4–5 minuter tills den tjocknar. Häll över i en skål och ställ i kylskåpet tills den är helt kall, gärna över natten. Fördela crèmen i 6 ugnsfasta skålar och sätt dem i en större ugnsfast form med höga kanter. Häll kokande vatten i den stora formen tills det täcker cirka 3 cm upp på de små skålarna. Grädda brûléen i 150° tills de stelnat, cirka 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.
Vid servering: Strö över rörsocker och bränn till ett sockertäcke med en gasolbrännare.
Recept: Louisa Lorang
Foto: Stine Christiansen