Crème caramel med kaffe
4-6 portioner
Du behöver:
1 ½ dl (125 g) rörsocker
4 dl vispgrädde
3 msk kaffebönor
4 ägg
1 vaniljstång
Gör så här:
1. Smält sockret i en kastrull på medelvärme. Du ska inte röra sockret medan det smälter men var noga så det inte bränns.
2. När det smält och bubblar lätt ska karamellsockret fördelas i 4 eller 6 små ugnsfasta formar. Låt karamellen svalna i formarna.
3. Värm ugnen till 110°.
4. Koka upp grädden med kaffebönorna, låt svalna. Lyft ur kaffebönorna.
5. Vispa upp äggen med kaffegrädden och fröna från vaniljstången.
6. För dela äggmassan i formarna.
7. Ställ formarna i ett vattenbad (en ugns- plåt med höga kanter, fylld till hälften med ljummet vatten) och ställ in mitt i ugnen. Puddingen ska bli fast men äggkrämen får inte bli grynig.
8. Kolla var 10:e minut om puddingen är färdig. Det tar 45–60 minuter.
9. Låt de små puddingar- na svalna, skär loss runt kanterna och vänd dem upp och ner på tallrikar när de ska serveras. De kan förvaras i kylskåp något dygn före servering.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad