Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grönsaker med två sorters dipp

05 jun, 2017
AvRedaktionen
Grönsaker med två sorters dipp.
Vackert och roligt sätt att servera sommarens alla fina primörer på. Servera med en krämig tahinidipp och rostad paprika-dipp.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

12 personer, som tilltugg

Tid: 10 minuter

Ingredienser:

2 knippen morötter (gärna i olika färger om det går att få tag på)

1 stor broccoli eller två mindre (ansad och delad i långa buketter)

1 stor fänkål (ansad och delad i bitar)

1 blomkål (ansad och delad i buketter)

2 röda paprikor (urkärnade och skivade)

2 knippen rädisor (delade)

2 paket sugar snaps

15 gröna sparris (bryt av nedersta hårda delen)

Gör så här:

Ett tips till att få grönsakerna riktigt fräscha och crunchy är att lägga de hårda grönsakerna i iskallt vatten cirka 30 minuter innan servering. Lägg på handduk och låt torka av innan du serverar så håller de sig fräscha ett bra tag. (Funkar på alla grönsaker förutom paprikan.)

Krämig tahinidipp

Tid: 5 minuter

Bitterljuv krämig dipp som passar utmärkt till råa grönsaker.

Du behöver:

3 rågade msk tahinipasta

1 1/2 msk strösocker

2 msk japansk soja

1 tsk vatten

3 tsk lime

3 msk crème fraiche

2 msk vita sesamfrön (spara 1 tsk till dekoration)

Annons

1 msk finhackad gräslök (till dekoration)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och rör ett tag tills du får en jämn krämig röra. Dekorera med resterande sesamfrön och gräslök.

Fyllig rostad paprika-dipp

Tid: 45 minuter

Har du inte tid att grilla paprikorna själv så finns det bra alternativ på burk.

Du behöver:

40 g valnötter

3 stora röda paprikor (urkärnade och delade på längden)

3 msk turkisk yoghurt

1 tsk salt

nymalen svartpeppar

1 vitlöksklyfta (finhackad)

1 tsk paprikapulver

1 msk sherryvinäger (eller annan vinäger)

1 msk olivolja av god kvalité till servering

Gör så här:

Rosta först valnötterna på 200° till gyllene färg. Finhacka eller pulsa i matberedare. Höj värmen till max eller grillfunktion. Ugnsrosta paprikorna tills skinnet blivit bubbligt och lite svart, ca 15 minuter. Lägg i plastpåse och ställ åt sidan minst 30 minuter. Ta sedan ut och pilla bort skinnet. Lämna ca 1 msk strimlad paprika åt sidan till dekoration. Mixa paprikor och turkisk yoghurt till grov röra med handmixer eller matberedare. Salta och peppra och tillsätt valnötter och vitlök. Blanda. Toppa med strimlad grillad paprika och ev lite nymald svartpeppar och ringla över lite god olivolja.

Grönsaker med två sorters dipp.
Grönsaker med två sorters dipp.

Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons