Grönsaker med två sorters dipp
12 personer, som tilltugg
Tid: 10 minuter
Ingredienser:
2 knippen morötter (gärna i olika färger om det går att få tag på)
1 stor broccoli eller två mindre (ansad och delad i långa buketter)
1 stor fänkål (ansad och delad i bitar)
1 blomkål (ansad och delad i buketter)
2 röda paprikor (urkärnade och skivade)
2 knippen rädisor (delade)
2 paket sugar snaps
15 gröna sparris (bryt av nedersta hårda delen)
Gör så här:
Ett tips till att få grönsakerna riktigt fräscha och crunchy är att lägga de hårda grönsakerna i iskallt vatten cirka 30 minuter innan servering. Lägg på handduk och låt torka av innan du serverar så håller de sig fräscha ett bra tag. (Funkar på alla grönsaker förutom paprikan.)
Krämig tahinidipp
Tid: 5 minuter
Bitterljuv krämig dipp som passar utmärkt till råa grönsaker.
Du behöver:
3 rågade msk tahinipasta
1 1/2 msk strösocker
2 msk japansk soja
1 tsk vatten
3 tsk lime
3 msk crème fraiche
2 msk vita sesamfrön (spara 1 tsk till dekoration)
1 msk finhackad gräslök (till dekoration)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och rör ett tag tills du får en jämn krämig röra. Dekorera med resterande sesamfrön och gräslök.
Fyllig rostad paprika-dipp
Tid: 45 minuter
Har du inte tid att grilla paprikorna själv så finns det bra alternativ på burk.
Du behöver:
40 g valnötter
3 stora röda paprikor (urkärnade och delade på längden)
3 msk turkisk yoghurt
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 tsk paprikapulver
1 msk sherryvinäger (eller annan vinäger)
1 msk olivolja av god kvalité till servering
Gör så här:
Rosta först valnötterna på 200° till gyllene färg. Finhacka eller pulsa i matberedare. Höj värmen till max eller grillfunktion. Ugnsrosta paprikorna tills skinnet blivit bubbligt och lite svart, ca 15 minuter. Lägg i plastpåse och ställ åt sidan minst 30 minuter. Ta sedan ut och pilla bort skinnet. Lämna ca 1 msk strimlad paprika åt sidan till dekoration. Mixa paprikor och turkisk yoghurt till grov röra med handmixer eller matberedare. Salta och peppra och tillsätt valnötter och vitlök. Blanda. Toppa med strimlad grillad paprika och ev lite nymald svartpeppar och ringla över lite god olivolja.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull