Côte de boeuf med pommes och kall bearnaise
17 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Côte de buf är entrecôte på ben som först bryns i smör för en fin stekyta och sen tillagas den till perfektion i ugnen. Smakar som bäst med krispiga pommes och kall bearnaise.
Annons
Côte de boeuf med pommes och kall bearnaise
Côte de boeuf är en härlig styckdetalj – perfekt på grillen eller helstekt i ugnen. Använder du entrecôte utan ben i stället väger bitarna mindre.
6 portioner
Annons
Du behöver:
3 côte de boeuf à ca 500 g per bit
Salt och peppar
12 vitlöksklyftor
2 citroner
60 g smör
1 msk olivolja
1 knippe rosmarin eller timjan
Pommes:
1 ½ kg bakpotatisar
4 msk olivolja
1 tsk chiliflingor
1 knippe timjan
½ dl flingsalt
Kall bearnaisesås:
1 bananschalottenlök
1 näve färsk dragon
2 ½ dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap1
½ tsk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
Sommarsallad:
500 g jordgubbar
6 tomater
1–2 gurkor
2 msk hallonvinäger
1 schalottenlök
½–1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
150 g vitost, gärna feta
40 g pistaschnötter
Färsk basilika
Gör så här:
- Ta ut köttet från kylen 1–2 timmar före tillagning. Salta köttet runt om och låt vila i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200°. Skala vitlöksklyftorn och halvera dem. Skär skalet från citronen i långa strimlor med potatisskalare. Peppra köttet och bryn det i smör och olja i stekpanna på alla sidor. Lägg köttet i en ugnsfast form och fördela resten av smöret, citronskal, halverade vitlöksklyftor samt hela kvistar av rosmarin och timjan över köttet. Sätt i en stektermometer i köttet och stek i ugnen tills köttet når 56° innertemperatur. Tillaga köttet på indirekt värme, ca 120°. Ta från värmen, låt vila i 15 minuter innan du skär upp.
- Sänk ugnen till 120° varmluft. Skrubba potatisen, skär i tjocka stavar. Skölj i kallt vatten, tills vattnet är helt klart. Koka potatisstängerna i 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ånga av.
- Vänd i en skål med olja, chiliflingor, 3 msk hackad timjan och salt. Fördela på två ugnsplåtar och stek gyllene i ugnen i 20–30 minuter. Vänd ett par gånger under tillagningen.
- Skala löken till bearnaisekrämen. Hacka lök och dragon fint. Rör ihop crème fraiche, dijon, vinäger, lök och dragon, Smaka av med salt och peppar. Låt bearnaisekrämen stå och dra i kylen fram till servering. Toppa den då med lite extra repad dragon.
- Skölj jordgubbar, tomater och gurka. Skär tomaterna i klyftor. Halvera gurkan och skiva den. Mixa eller mosa 3 jordgubbar och blanda i en skål med hallonvinäger och 1 msk riven schalottenlök. Tillsätt oljan droppvis under vispning så du får en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar.
- Dela jordgubbarna i kvartar och skiva resten av löken. Fördela tomater, gurka och jordgubbar på ett fat. Strö schalottenlök, smulad feta, pistaschnötter och basilika över. Ringla över dressing.
- Servera köttet med pommes, sallad och sås.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft
Annons