Culottestek med bakad potatis och paprikaröra
19 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Culottestek med bakad potatis är en rätt som mättar många magar. Det fina är att det mesta tillagar sig självt i ugnen medan du pysslar med annat.
Annons
Culottestek med bakad potatis och paprikaröra
Redo för en klassisk lördagsmiddag med stek, potatis och grönt?
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 kg culottestek
1 msk olivolja, till stekning
1 ½ msk flingsalt
800 g potatis
2 msk olivolja
5 stjälkar rosmarin
10 stjälkar timjan
Fransk sallad med valnötter:
100 g blandad grön sallad
2 schalottenlökar
1 tsk dijonsenap med honung
2 msk sherry- eller champagnevinäger
3 msk olivoljasalt och peppar
50 g valnötter
Paprikaröra:
2 röda paprikor
50 g mandel
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater i olja
1 tsk tomatpuré
1 näve persilja
½ dl vatten
½ tsk stark chilisås
Salt och peppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skär paprika på mitten på längden, ta ur kärnhuset och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20 minuter tills de är mjuka och har en mörk yta. Låt svalna, dra loss skalet.
- Mixa mandlarna till grovt mandelmjöl i en minihackare eller matberedare. Tillsätt de bakade paprikorna, vitlök, soltorkade tomater, tomatpuré, persilja och vatten och blanda allt till en tjock röra. Krydda med chilisås, salt och peppar.
- Vrid ner ugnen till 175°. Putsa culotten och klappa den torr. Hetta upp en panna med olja och bryn den väl på båda sidor. Ta steken ur pannan och krydda den med 1 msk salt.
- Skrubba potatisen, skär i klyftor och fördela i en stor ugnsform. Vänd dem i olja. Finhacka örterna, strö hälften av dem över potatisen, och krydda med ½ msk salt.
- Lägg culottesteken ovanpå potatisen i formen och strö resten av örterna över steken. Tillaga allt i ugnen i cirka 45 minuter, tills potatisen är mjuk och culottesteken har en innertemperatur på 56° (använd stektermometer). Låt steken vila på en skärbräda i 10 minuter innan du skär upp den.
- Skölj salladen. Skala schalottenlök och skär den i tunna skivor. Rör ihop senap, vinäger och olja och smaksätt med salt och peppar. Vänd sallad och schalottenlök tillsammans med dressingen och servera i en skål. Toppa salladen med valnötter. Servera allt tillsammans.
Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons