Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Danska äppelmunkar

02 nov, 2013
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
appelmunkar

Danska äppelmunkar

ca 50 st

 

Fullkornsmjölet och de hela äppelbitarna i det här receptet ger rustika och goda äppelmunkar.

 

4 ägg

150 g vetemjöl

100 g grahamsmjöl

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

1 tsk kardemumma

2 msk rörsocker

4 dl lättfil eller lättyoghurt

4 msk rapsolja

1 ekologisk apelsin

4 msk korinter

2-3 små röda juläpplen

 

apelsinsocker:

150 g rörsocker

1 ekologisk apelsin

1 msk mald kanel

 

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Dela äggen i gulor och vitor och häll äggulor, lättfil och rapsolja i skålen. Vispa ihop smeten och låt den vila i 30 minuter i kylen. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ned dem i smeten.

Annons

Skär äpplet i små, fina tärningar. Riv apelsinskalet fint. Blanda äppeltärningar med apelsinskal och korinter. Rör ned äppelblandningen i smeten precis innan den ska gräddas.

Hetta upp munkpannan. Häll lite olja eller smör i hålen till den första omgången och fyll hålen till ¾ med smet. Grädda på medelvärme. Så snart det har bildats en ljusbrun skorpa vänds äppelmunkarna. Vänd dem flera gånger och grädda dem tills de är gyllenbruna och frasiga.

Riv apelsinskalet fint. Blanda finrivet apelsinskal och kanel med rörsockret. Serveras till munkarna.

 

 

 

 

 

Annons