Danska äppelmunkar
Danska äppelmunkar
ca 50 st
Fullkornsmjölet och de hela äppelbitarna i det här receptet ger rustika och goda äppelmunkar.
4 ägg
150 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 msk rörsocker
4 dl lättfil eller lättyoghurt
4 msk rapsolja
1 ekologisk apelsin
4 msk korinter
2-3 små röda juläpplen
apelsinsocker:
150 g rörsocker
1 ekologisk apelsin
1 msk mald kanel
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Dela äggen i gulor och vitor och häll äggulor, lättfil och rapsolja i skålen. Vispa ihop smeten och låt den vila i 30 minuter i kylen. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ned dem i smeten.
Skär äpplet i små, fina tärningar. Riv apelsinskalet fint. Blanda äppeltärningar med apelsinskal och korinter. Rör ned äppelblandningen i smeten precis innan den ska gräddas.
Hetta upp munkpannan. Häll lite olja eller smör i hålen till den första omgången och fyll hålen till ¾ med smet. Grädda på medelvärme. Så snart det har bildats en ljusbrun skorpa vänds äppelmunkarna. Vänd dem flera gånger och grädda dem tills de är gyllenbruna och frasiga.
Riv apelsinskalet fint. Blanda finrivet apelsinskal och kanel med rörsockret. Serveras till munkarna.