Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Danska minisemlor

29 jan, 2014
AvRebecca Wictor
Testa att baka våra danska grannars version av semlor. Danska mini-fastelavnsboller är färggladare än våra svenska semlor med chokladglasyr och fyllningar av vaniljkräm eller sylt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Danska minisemlor.
Danska minisemlor.

Cirka 30 stycken

Ingredienser:

2 1⁄2 dl mjölk

1 ägg

50 g jäst

50 g socker

50 g margarin/smör

1⁄2 tsk salt

550 g Kungsörnen kärnvetemjöl

Pensling:

1 ägg

Så här gör du:

1. Värm mjölken till max 27°C och lös upp jästen.

2. Blanda i övriga ingredienser och knåda till en slät och smidig deg.

3. Låt degen jäsa under bakduk på varmt ställe till dubbel storlek, ca 20 minuter.

4. Dela degen i två lika stora delar, och forma dem till runda bullar. Låt dem vila 2-3 minuter.

5. Rulla bullarna till två ca 24 cm långa korvar.

6. Dela varje korv i 15 lika stora bitar, och forma dem till runda bullar.

7. Låt bullarna jäsa under bakduk på varm plats till dubbel storlek, ca 45 minuter. 8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och tryck ett hål i mitten på varje bulle. 9. Fyll hälften av bullarna (15 st) med en tsk sylt, och resterande 15 bullar med en tsk vaniljkräm. 10. Värm ugnen till 220°C (varmluft 200°C), och gyllenbrun färg.. Låt bullarna svalna. Blanda ihop glasyr och spritsa på bullarna.

Fyllning:

200 g sylt

200 g vaniljkräm

Glasyr:

175 g florsocker

25 g kakao

2-3 msk vatten

Annons