Danska minisemlor
Cirka 30 stycken
Ingredienser:
2 1⁄2 dl mjölk
1 ägg
50 g jäst
50 g socker
50 g margarin/smör
1⁄2 tsk salt
550 g Kungsörnen kärnvetemjöl
Pensling:
1 ägg
Så här gör du:
1. Värm mjölken till max 27°C och lös upp jästen.
2. Blanda i övriga ingredienser och knåda till en slät och smidig deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk på varmt ställe till dubbel storlek, ca 20 minuter.
4. Dela degen i två lika stora delar, och forma dem till runda bullar. Låt dem vila 2-3 minuter.
5. Rulla bullarna till två ca 24 cm långa korvar.
6. Dela varje korv i 15 lika stora bitar, och forma dem till runda bullar.
7. Låt bullarna jäsa under bakduk på varm plats till dubbel storlek, ca 45 minuter. 8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och tryck ett hål i mitten på varje bulle. 9. Fyll hälften av bullarna (15 st) med en tsk sylt, och resterande 15 bullar med en tsk vaniljkräm. 10. Värm ugnen till 220°C (varmluft 200°C), och gyllenbrun färg.. Låt bullarna svalna. Blanda ihop glasyr och spritsa på bullarna.
Fyllning:
200 g sylt
200 g vaniljkräm
Glasyr:
175 g florsocker
25 g kakao
2-3 msk vatten