Danskt rågbröd med dubbelpanerad spätta
4 personer
Tid: 40 minuter
Du behöver:
4 skivor danskt rågbröd
8–10 stora potatisar
1 msk smör
2 msk olivolja
flingsalt
Panerad spätta:
4 spättafiléer
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
smör
salt och peppar
Gurkmajonnäs:
1 dl lättmajonnäs
1 dl finhackad smörgåsgurka
1 citron
50 g ärtskott (eller någon grön sallad)
Gör så här:
Skala och skär potatisen till pommes frites-storlek. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Lägg på en klick smör och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 220° i cirka 30 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Vänd dem under tiden.
Häll upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i tre olika skålar. Vänd spättafiléerna i först mjölet, sedan ägget och till sist ströbrödet. Stek dem sedan gyllenbruna i rikligt med smör i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg majonnäsen i en skål och blanda ner finhackad smörgåsgurka. Lägg lite ärtskott på varje brödskiva, en nystekt spättafilé toppat med en klick gurkmajonnäs och frasiga hemmagjorda pommes. Servera gärna en citronskiva till.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Philips