Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Därför fattar du usla beslut när du är hungrig

22 maj, 2016
AvMats Bax
Svenska forskare har hittat ett svar på frågan hela världen ställt sig: Varför fattar vi dåliga beslut när vi är hungriga?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Har du någonsin varit hungrig i en affär, och kommit därifrån med en massa oplanerade inköp som kändes bra för stunden – men som du egentligen inte behöver? Kanske en påse godis och en fryspizza, när du egentligen skulle köpa ingredienser till kvällens middag?

Det kan bero på att din impulskontroll blir betydligt sämre när du är hungrig.

Forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet har kommit fram till att vi aldrig borde fatta viktiga beslut på fastande mage.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

När vi är hungriga utsöndras nämligen hormonet ghrelin, som gör oss mer impulsstyrda.

– För första gången har vi kunnat visa att denna hormonökning, som ses före måltider eller vid fasta, påverkar hjärnan att handla impulsivt och också påverkar förmågan att fatta rationella beslut, säger Karolina Skibicka, forskare vid Sahlgrenska akademin på GU:s hemsida.

Forskarna hoppas nu att de nya fynden på sikt ska ge en djupare förståelse bättre för ADHD, autism, tvångssyndrom och substansberoenden, som just har bristande impulskontroll som gemensam nämnare.

LÄS OCKSÅ:

8 TECKEN PÅ ATT DIN HÄLSA TAR SKADA AV STRESS

8 OVÄNTADE HÄLSOFÖRDELAR MED ATT DRICKA VIN

Annons