Därför ska du köpa salt med jod
20 jan, 2016
Har du också stått i butiken och funderat på om du ska köpa salt med eller utan jod? Faktum är att både salt och jod är livsviktigt för vår hälsa, i lagom doser dvs. För mycket av det goda kan få motsatt effekt.
Annons
Salt finns i nästan alla livsmedel och är en förutsättning för att våra celler ska kunna fungera. Utan tillsatser får vi i oss ca 1 gram om dagen, men vi behöver ca 6 gram för att överleva. Många överskrider dock det rekommenderade dagliga intaget och för mycket salt kan bland annat leda till högt blodtryck.
Sedan 1920-talet tillsätts ofta jod i salt. Jod är ett livsviktigt grundämne och ingår i sköldkörtelhormoner. Brist på jod kan orsaka förstoring av sköldkörteln (struma) vilket bland annat orsakar störningar i kroppens ämnesomsättning.
5 fakta om jod:
- Jod finns naturligt i berggrunden. Halten varierar geografiskt.
- Jod finns även i livsmedel som fisk, ägg och skaldjur.
- Jodbrist är ovanligt i Sverige idag, men desto vanligare globalt.
- Jodbrist under fosterstadiet kan störa den fysiska utvecklingen och utvecklingen av nervsystemet.
- Jodberikat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt.
Rekommenderat dagligt intag av jod:
- Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram
- Barn 12-23 månader: 70 mikrogram
- Barn 2-5 år: 90 mikrogram
- Barn 6-9 år: 120 mikrogram
- Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
- Gravida: 175 mikrogram
- Ammande: 200 mikrogram
Läs också: Så enkelt rengör du skärbrädan med vanligt salt
Källa: Livsmedelsverket
Annons