Därför ska du välja skaldjur på nyår (och allra helst hummer)
För den som vill och kan lägga lite extra pengar på nyårsmiddagen finns mer än en delikat middag i potten.
Enligt livsmedelsverket bör vi äta fisk och skaldjur ofta, upp till 2-3 gånger per vecka, eftersom det innehåller massor av nyttiga ämnen som kan vara svårt att få i sig från annat håll.
Just hummer är en av de bästa proteinkällorna som finns. En portion med 100 gram kokt hummerkött innehåller knappt 90 kalorier (kcal), 19 gram protein, och bara 1,5 gram fett, varav endast 0,18 gram är mättat fett.
Hummer innehåller även nödvändiga mineraler som fosfor, magnesium, kalium, zink och calcium, vilket är bra för bland annat skelettet cellerna. Köttet innehåller även B-12-vitamin och kolin som är bra för hjärnan.
Dock bör du se upp med hummer om du är känslig för kolesterol eftersom en enda portion hummer innehåller ungefär 60 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Är du redan känslig så kommer du över gränsen. Hummer innehåller även höga halter sodium, vilket kan bidra till högt blodtryck. Det är också väldigt miljövänligt i förhållande till exempelvis nötkött.
Även ostron är fullspäckade med nyttigheter som vitamin A, B12, D och E, och även flertalet mineraler.
Slutsats: du kan med gott samvete sätta i dig havets läckerheter till nyår.
Läs också: Så öppnar du dina ostron – guide steg för steg
På bilden: Hummer från Picard