Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Forskare: Därför bör du aldrig hoppa över frukosten

09 okt, 2017
AvHelena Sjögren
Många hävdar att frukosten är dagens viktigaste mål. Nu visar en ny studie att den som skippar frukosten löper ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Frukostens betydelse för människors hälsa är omdiskuterad. Nu pekar ny forskning på ännu fler fördelar med just frukost.

Studien, som nyligen publicerades i Journal of the American College of Cardiology, är en del av ett större forskningsprojekt som kommer att löpa över en tioårsperiod.

Läs också: Hanna Stefansson: Bästa frukosten om du vill imponera på någon

Över 4000 medelålders bankmedarbetare, utan några tidigare dokumenterade hjärt- och kärlsjukdomar, deltar i studien. Vid uppstarten fick deltagarna svara på frågor kring sina matvanor de senaste 15 dagarna. Forskarna samlade även in uppgifter som BMI, kolesterolvärden, utbildningsnivå, aktivitetsgrad och om personen röker eller inte. Dessutom mätte de graden av åderförkalkning runt hjärtat, låren och nacken.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Utifrån materialet har forskarna nu kunnat konstatera att de som valt bort frukosten hade mer fettlagringar i artärerna än de som åt en energirik frukost.

Annons

– Att strunta i frukosten är inte problem i sig, problemet är egentligen vad du äter senare, säger Valentin Fuster, en av forskarna bakom studien, till The Guardian.

Läs också: Ägg i moln – så gör du trendiga frukostfavoriten

Valentin Fuster argumenterar för att den uteblivna frukosten rubbar kroppens naturliga rytm, vilket gör att folk äter fler kalorier senare under dagen.

Enligt forskaren är den uteblivna frukosten snarare ett symptom på en dålig livsstil. Utifrån det insamlade materialet var de som struntade i frukost var i högre grad överviktiga, hade högre blodtryck, drack mer alkohol, rökte mer och åt också mer rött kött än de som åt frukost.

Men eftersom studien bara utgår från ett mättillfälle är det svårt att dra några långtgående slutsatser.

Läs också: Elsa Billgren: 21 tips på vad du kan äta till frukost

Naveed Sattar, professor i metabolisk medicin vid University of Glasgow, har inte varit en del av studien och tycker inte att undersökningen kan slå fast att frukostätare automatiskt har en mer hälsosam livsstil. Däremot tror han att människors frukostvanor kan vara en bra livsstilsindikator.

– Det kan vara ett bra sätt att identifiera personer som löper en högre risk, säger han till The Guardian.

Foto Elsa Billgren

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons