Den här maten passar till rosévin
Det finns flera olika sorters rosévin, oftast säger vi bara ljus och mörk rosé. Varför är vissa sorters rosévin ljusa och vissa mörka och vad är det för skillnad på dem?
Det här är skillnaden mellan ljus och mörk rosévin
Det handlar ju såklart om produktionen. I druvans skal sitter inte bara färgen utan även doft, arom och strävheten som vi får i röda viner. I de ljusa rosévinerna har skalet legat med i några timmar, då blir det ett lite lättare vin som inte smakar lika mycket.
I det lite mörkare rosévinerna har skalen legat i dagar och ibland till och med veckor.
Hur är det med roséchampagne då? I klippet ovan berättar dryckescoachen Maya Samuelsson mer om det.
Den här maten passar bäst till rosévin
Rosévin passar faktiskt väldigt bra till mat. Det ljusa rosévinet är lätt, lite bärigt och med en hög frisk syra och det går även i stil med ett vitt vin. Para gärna ihop ljusa roséviner med vitvinsrätter som grillad fisk, skaldjur eller gratinerade havskräftor.
Om du har ett mörkt, strukturerat rosévin med mycket smak är det gott att kombinera med en sallad som har frukt med svag sötma i sig. Varför? Jo, då kan rosévinet, som har mycket frukt i sig, hjälpa till att möta upp. Det fungerar även utmärkt att servera vinet till vissa asiatiska rätter som har mycket hetta i sig.
Rosévin går toppen att njuta av i solen, men det är också ett riktigt matvin.
Till vilka rätter ska man inte servera rosévin? I videon ovan berättar Maya Samuelsson mer om det.