Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Den perfekta nyårsdesserten

28 dec, 2015
AvLisa Segerson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Årets nyårsdessert enligt ELLE mat och vin är med champagne, passionsfrukt och smördgsstavar. Garnera med bladguld för extra lyxig känsla. 

6 personer

Tid: 35 minuter + 8 timmar i kyl

Du behöver:

5 1/2 gelatinblad

Vatten

1 dl socker

4 dl champagne

100 g färsk smördeg

1 tsk rosépepparkorn

1 msk strösocker

1 tsk matcha te (pulver)

2 passionsfrukter (à ca 60 g)

4 msk flädersyrup (t ex märket Monin)

1 dl gräddfil

1/2 dl kallt kolsyrat mineralvatten

1–2 kuvert bladguld (valfritt)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Gör så här:

Lägg gelatinen i kallt vatten. Sjud 5 msk vatten och 3/4 dl socker i en kastrull, tills sockret lösts upp. Plocka gelatinen ur det kalla vattnet, krama ur och lös upp gelatinet i det heta sockervattnet. Låt svalna i 5 minuter. Tillsätt champagne lite i taget och rör om. Häll över i formen och låt stå kallt i minst 8 timmar, gärna över natten.

Värm ugnen till 200°. Skär smör-degen tillsammans med pappret i 6 strimlor på längden. Mortla rosépepparkornen, blanda med strösocker och matcha te-pulver. Pensla degstrimlorna med blandningen och pressa försiktigt ner kryddsockret i degen. Grädda i mitten av ugnen i 8–9 minuter. Låt svalna. Halvera passionsfrukterna och gröp ur kärnor, saft och fruktkött från skalet. Häll igenom en sil och tryck ur saften ordentligt. Skär champagnegelén i 3 cm-bitar just före servering, fördela i 6 glas. Blanda passionsfruktsaft, flädersyrup, gräddfil och mineralvatten i en skål. Purea med stavmixern i ca 1 min. Fördela fruktskummet jämnt över champagnegelén och garnera eventuellt med bladguld. Servera tillsammans med smördegsstavarna.

Recept: ELLE Mat och vin

Läs också: Därför ska du äta hummer till nyår

Annons