Den perfekta ost- och charkbrickan
22 jul, 2019
AvRedaktionen
En ost- och charkbricka passar till allt. Till buffén, till förrätt eller som vickning. Men hur planerar man den bäst och vad ska man tänka på? Här får du tips!
Annons
Har du inte en stor skärbräda går ett fint fat eller bricka lika bra att duka upp på, men följ samma princip.
6 personer
Du behöver:
1 kittost, t ex morbier
1 brieost, t ex brie de meaux
1 hårdost, t ex pecorino
1 burk soltorkade tomat-tapenade
100 g parmaskinka
100 g tryffelsalami
150 g gröna oliver
100 g cornichoner
200 g körsbärstomater
1 klase vindruvor
4 färska fikon
100 g björnbär
50 g saltade mandlar
1 burk nötter i honung
1 burk pesto
1 ask knäcke
1 ask ostkex
1 dl färska örter
Gör så här:
- Börja med att ta ut ostarna 15 minuter innan servering, så att de hinner bli rumstempererade.
- Placera sedan ut ostarna på brickan, om du inte har en skärbräda under, kan du skära upp den hårda osten i bitar i förväg.
- Sätt därefter ut glasburkar med marmelad, tapenade, pesto eller houng. Ställ i skedar i dem.
- Lägg sedan ut knäcke och kex.
- Fördela sedan köttet i var sin grupp, lägg gärna parmaskinkan i fina vågor, och salamin lite omlott.
- Fyll sedan i ”hålen” med mandlar och frukt, klyfta gärna fikonen.
- Toppa med några färska örter, till exempel rosmarin, mest för ögats och doftens skull.
- Servera med asietter, små tapasgafflar, en liten skål för spill som olivkärnor samt passande vin till.
Läs mer: 9 bra portviner och passande ostar
Av: Sofia Andersson
Foto: Betina Hastoft
Annons