Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

7 tips för den perfekta ostbrickan

26 dec, 2018
AvRedaktionen
Den perfekta ostbrickan!
Vad ska man tänka på när man bygger en ostbricka? Här reder vi ut vad det finns för olika sorters ostar och hur mycket du behöver. Dessutom tipsar vi om passande vin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Be om hjälp

Gå till en bra manuell ostdisk eller ostbutik så att du kan smaka av ostarna och få tips av ett proffs när du ska göra en ostbricka. Utgå alltså från vilken typ av middag du ska bjuda på, vilken priskategori du tänkt dig och vilka drycker du vill bjuda på.

2. Färre men värre

Du behöver inte tio olika ostar – ett par tre ostar gör också vinvalet enklare. Ibland kan det till och med räcka med en enda välvald ost som komplement till en lätt fiskmiddag med gott vitt vin till exempel. Välj då en riktigt god getost eller lagrad hårdost som kan bli en härlig avslutning till det vita vinet som också serverades till middagen.

3. Olika kategorier

För att hålla reda på de olika sorterna delar man in osttyperna i kategorier. De sju franska ostfamiljerna har mestadels med till­verkningssättet att göra men får fungera som huvudkategorier:

  • färskostar
  • getostar
  • vitmögelostar
  • kittostar
  • halvhårda ostar
  • hårdostar
  • blåmögelostar
Tre olika ostar räcker gott och väl till ostbrickan.
Tre olika ostar räcker gott och väl till ostbrickan.

4.  Tänk på säsong

Gårdsproducerade opastöriserade ostar är primörer som blir som bäst om man väljer ostar efter säsong. Industritillverkade ostar gjorda på pastöriserad mjölk finns hela året men bjuder inte på samma smaker.

Annons

5.  Storlek och antal

Vill du göra en stor ostbricka, som den på bilden, kan du välja en sort från varje familj för att få så många smaker och konsistenser som möjligt. Beräkna cirka 20 gram per sort och person. Ost är mer mättande än man tror, så tillsammans med ett gott bröd har man nästan en komplett måltid. Det räcker med en lätt grönsaksmåltid eller sallad före en stor ostbricka.

6.  Temperera ostarna

Alla ostar, förutom färskostar och hårdostar, mår bra av att ligga framme i rumstemperatur (cirka 20 grader) någon timme före serveringen. Hårdostar kan tas fram ca 20-15 minuter innan servering och färskostarna ca 10 minuter innan.  Lägg upp ostarna och låt gästerna skära själva. Skär alltid snygga ”tårtbitar” av ostarna. Lägg fram flera knivar! Börja gärna med de mildaste ostarna och avsluta med de starkare.

7. Om någon är gravid

Tänk också på att om någon i sällskapet är gravid, är det bra att välja någon ost som passar att äta för gravida. Kolla på Livsmedelsverkets hemsida vad som rekommenderas just för tillfället.

Annons

Vilka viner passar till ost?

Ja, vin och ost är smakkompisar, när de matchas rätt. Men en enkel regel är: fruktiga viner passar generellt bäst till ost. Ost och rödvin är en klassisk kombination men faktiskt är torrt friskt, fruktigt vitt vin ofta det bästa valet, gärna serverat vid 10–12°.

Utgå också från ursprunget. Varifrån kommer osten och vad dricker man till den här osten i området? De fungerar oftast ­alltid bra tillsammans. Söta viner ger ofta fina smakbrytningar till salta och lagrade ostar. Torr äppelcider är också väldigt gott till ostar och ibland är även öl ett kul val, ta i så fall lite starkare och mörkare öl, gärna med liten sötma.

Läs även: 9 ostar och vin som passar bra tillsammans

Ost och vin är en given kombination.
Ost och vin är en given kombination. Foto: IBL

Styling: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons